Dezlegare la pește. Când se poate mânca pește în postul Crăciunului. Plus o rețetă delicioasă: Macrou la cuptor, cu usturoi și ierburi
Dezlegare la pește. Postul Crăciunului ține 40 de zile, din 15 noiembrie și până la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
Dezlegare la pește. Toți credincioșii trebuie să postească de carne, brânză și ouă. De asemenea, în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Astfel, se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Dezlegare la pește. În ceea ce privește dezlegarea la pește pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Credincioșii mai pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
Dezlegare la pește. De asemenea, mai este dezlegare la pește și în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi.
Rețetă: Macrou la cuptor, cu usturoi şi ierburi
Ingrediente necesare:
600 de grame de file de macrou o linguriţă de sare trei roşii bine copate două linguriţe de usturoi mărunţit o lingură de zeamă de lămâie o lingură de rozmarin uscat o ligură de cimbru uscat
Mod de preparare:
Dezlegare la pește.
Pune cuptorul la preîncălzit la 220 de grade, iar apoi curăţă peştele şi spală-l bine. Aşează-l într-o tavă de cuptor din sticlă ori de ceramică şi condimentează cu sare. Adaugă apoi roşiile curăţate de seminţe şi tăiate bucăţi mari, dar şi usturoiul. Stropeşte totul cu zeamă de lămâie şi se presară rozmarin şi cimbru.