Close sidebar
Close sidebar

Dezvăluirile unui măcelar despre carnea de porc vândută de Sărbători. "Dacă vedem cancer, nu aruncăm bucata"

Mare atenție la carnea de porc pe care o cumpărați în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales dacă o luați din piețe sau târguri. Peste doar două zile este tradiționalul Ignat, când majoritatea măcalarilor sacrifică porcul de Crăciun.

Sorin Negru,

Ce fac măcelarii când găsesc bucăți suspecte în carnea de porc 

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Carnea de porc rămâne alegerea celor mai mulți români pentru masa de Crăciun și de Revelion.

Citește și: Când se pune usturoiul în piftie- Reţetă simplă ca la mama acasă

Cei mai mulți dintre noi vrem să gustăm din bucatele tradiționale care se prepară din carne de porc, cum ar fi sarmalele, cârnații, toba, piftia sau caltaboșul.

Citește și: Un bărbat și-a secționat artera femurală, în timp ce tăia porcul

Dar mare atenție la culoarea și textura cărnii de porc pe care o cumpărați în aceste zile, atrag atenția specialiștii.

Ce spune un măcelar despre carne de porc 

Potrivit Romania TV, un măcelar român a dezvăluit că, atunci când există bucăți suspecte de cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncată la gunoi, ci este de vândută mai departe clientilor.

Citește și: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Dezvăluirea șocantă a măcelarului este despre carnea proaspătă de porc, care trebuie verificată la culoare, dar din pacate nici carnea procesata nu este sanatoasă.

Nitriții pe care îi conține carnea procesată, ca să nu se degradeze în scurt timp, sunt responsabili pentru producerea mai multor tipuri de cancer.

Cum trebuie să verifici carnea de porc

Alegeţi pachetele care sunt înfăşurate strâns şi care nu au perforări.

Asiguraţi-vă că ambalajele nu conţin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuaţie de temperatură sau o depozitare îndelungată.

  • Fii atent la culoare și alege carnea cu o nuanță sănătoasă de roșu-roze;
  • Evită carnea cu pete mari albe, galbene sau vineții… este posibil ca animalul să fi fost bolnav;
  • Bucățile de carne trebuie să fie tari, cu fibre dense;
  • Carnea prea moale, în care rămân urmele de degete provine ori de la animale bolnave, ori a fost congelată și decongelată de mai multe ori;
  • Grăsimea inserată în pulpă sau în ceafa de porc trebuie să aibă o culoare albă, curată;
  • Grăsimea galbenă arată că este o carne veche sau provine de la animale bolnave;
  • Carnea cu mai multe tonuri de culoare indică faptul că nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi scăzute;
  • Oasele trebuie să fie albe și să aibă un aspect neted și curat la capete
  • Șunca trebuie să aibă un aspect alb, curat, să lase o senzație

Ce trebuie să știi despre carnea de porc

Carnea de porc este mult mai gustoasă când este împănată cu grăsime și este gătită la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Cu toate acestea, trebuie să ne limităm la porții moderate, deoarece este o carne cu mult colesterol și proteine, care se digeră mai greu.

Dar carnea de porc are și beneficii mari în alimentație, fiind o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc, iar sărurile minerale din această carne se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care le conține.

Avertismentul autorităților sanitar-veterinare despre carnea de porc

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate, pentru a avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 şi 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade Celsius”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Reprezentanţii autorităţii avertizează că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave de Sărbătorile de iarnă.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De asemenea, ei atrag atenţia că porcul crescut în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă şi comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

La ce aspecte să fii atent când cumperi carne de porc

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie şi se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificaţi şi introduşi în BND, cât şi de la porci neidentificaţi, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci), se mai arată în comunicat.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte, respectiv existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Nu în ultimul rând, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI