Cele cinci etape ale somnului au fost identificate in anii 1950. Specialistii au ajuns la concluzia ca fiecare om are cinci etape diferite ale somnului, fiecare repetandu-se ciclic la 90 de minute.

In prima etapa, somnul este usor, ne putem trezi foarte usor la orice fel de stimul. Daca trezirea este brusca, este foarte posibil sa nici nu realizam ca am dormit.

In cea de-a doua etapa, creierul emite unde cerebrale specifice somnului.

Bataile inimii si respiratia sunt regulate, temperatura corpului scade treptat.

Dictionarul de vise: ce se intampla cu creierul tau cand visezi. Etapele trei si patru sunt de somn profund 

Etapele trei si patru sunt de somn profund. Daca ne trezim in etapa a patra de somn, suntem dezorientati, confuzi, apare "betia" somnului. In timpul acestor doua etape, tensiunea arteriala scada, respiratia devine mai lenta, muschii se relaxeaza, intregul organism se reface, se incarca de energie. In timpul acestor etape tesuturile se vindeca, iar mai multi hormoni sunt eliberati, printre care hormonul de crestere, esential dezvoltarii si cresterii copiilor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cea de-a cincea etapa este etapa somnului REM. Desi visele pot aparea in oricare dintre etape, visele din etapa somnului REM sunt mai vii, mai intense. Specialistii spun ca in acest interval de timp creierul este la fel de activ ca in starea de veghe. Acum se formeaza visele, apar miscari rapide ale ochilor chiar daca pleoapele sunt inchise. Corpul este adormit, insa creierul este la fel de activ ca atunci cand este treaz.

Creierul blocheaza, paralizeaza anumite grupe de muschi pentru a te impiedica sa te ranesti in timp ce dormi si visezi.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si