Iată care sunt diferențele dintre COVID-19 și gripă și care sunt simptomele specifice la care trebuie să fim atenți!

Diferența dintre COVID-19 și gripă

Infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră. Simptomele sunt asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2. 

Infecție respiratorie acută, infecția cu noul coronavirus are tot un debut brusc al simptomelor, evoluția fiind extrem de rapidă. Tusea seacă, durerile în gât, febra și frisoanele sunt printre primele simptome manifestate, alături de diaree și vărsături, în unele cazuri. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept.

Citește și: Vaccinul antigripal ianuarie 2023. Unde îl poți face și cât costă?

Atunci când manifești simptome de gripă, există o singură soluție pentru a afla dacă afecțiunea de care suferi este gripă sezonieră sau COVID-19. Aceasta este testarea specifică RT PCR.

RT PCR este o testare care infirmă sau confirmă infectarea cu SARS CoV 2, evidențiind virusul prin amplificarea materialului genetic viral. Testarea se realizează prin exsudat nazal/ faringian sau nazofaringian.

Un test cu rezultat pozitiv arată că persoana are o infecție activă, pe care o poate răspândi.

Acest tip de test evidențiază virusul chiar și la persoane fără simptome.

Ce să faci dacă prezinți simptome COVID-19

Dacă testul pentru SARS-CoV-2 se dovedește a fi pozitiv, persoana în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc. Dacă, însă, are cel puțin doi factori de risc, ea va merge la aceste centre de evaluare nou înființate.

1. Sunăm medicul de familie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

2. Testare (medic de familie, laborator privat, farmacie, 112 sau UPU)

3. Ce fac dacă am un test SARS-COV2 pozitiv?

Simptome minore/medii: Monitorizare medic de familie (pacienți fără factori de risc) Evaluare în centrele speciale (pacienți cu cel puțin doi factori de risc).

Ce fac dacă am simptome grave?

Apel 112

Prezentare la camera de gardă

Dacă vă aflați în public sau în preajma unor persoane atunci când primiți vestea că testul COVID este pozitiv, în primul rând, puneți-vă imediat o mască. Apoi, izolați-vă cât mai repede posibil, chiar dacă nu aveți simptome.

Dacă locuiți cu familia sau cu alte persoane, încercați să vă separați de ele, inclusiv de animale, cât mai mult posibil. Izolarea într-o casă în care sunt și alte persoane poate fi dificilă, dar se pot lua unele măsuri. Au fost cazuri în care contaminarea nu s-a produs la ceilalți colocatari. De pildă, stați într-o cameră a dumneavoastră, departe de ceilalți membri ai gospodăriei, chiar și la mese.

Deschideți cât mai mult ferestrele. Dacă trebuie să împărțiți zone comune ale casei sau baia în timp ce sunteți infectat, purtați întotdeauna o mască de înaltă calitate atunci când părăsiți camera unde stați izolat. Dacă sunt și alte persoane în casă, ar trebui să-și pună și ele mască atunci când vă aflați în aceeași cameră.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

După ce utilizați o baie comună, dezinfectați capacul și mânerele toaletei, precum și robinetele, butonul dozatorului de săpun, chiuveta și întrerupătorul de lumină. Închideți capacul înainte de a trage apa și porniți ventilatorul de evacuare. Deschideți ferestrele, dacă este posibil, pentru a îmbunătăți ventilația în zonele comune.

Ce să faci dacă prezinți simptome de gripă

În cazul în care există simptome de gripă, este indicat ca pacientul să rămână la domiciliu, să se odihnească pe cât posibil la pat și să bea multe lichide. Cele mai indicate lichide pentru răceală sunt ceaiuri de plante calde, nu fierbinți, îndulcite cu miere. La acestea se adaugă supa de pui cu legume, strecurată și băută la temperatură caldă.

Pentru tratamentul gripei iarna se recomandă odihnă la pat, hidratare adecvată și aport crescut de vitamina C, inclusive prin consum de citrice și sucuri de citrice.

Tratamentul medicamentos pentru gripă constă în produse cu rol antiinflamator și antipiretic, cum ar fi cele pe bază de ibuprofen.

Ca și în cazul răcelii, măsurile de igienă sunt foarte importante, din acest punct de vedere. Vaccinarea antigripală poate fi o soluție pentru prevenirea infecțiilor cu virusul gripal A și B.

Citește și: VIDEO- Medicamente luate la negru: criza de medicamente îi împinge pe români să cumpere medicamente la supra-preț de la oameni care vând pe internet


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si