Close sidebar
Close sidebar

Cea mai ciudată boală: Disfagia. De ce îți stă mâncarea în gât?

Disfagia: cauze, simptome și tratament. Dificultați la înghițire. Disfagia se refera la dificultatea in deglutitie (inghitire) si este o problema frecventa, in special la varstnici.

A.M.S.,

Disfagia cauze simptome tratament - dificultați la inghitire

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Disfagia se refera la dificultatea in deglutitie (inghitire) si este o problema frecventa, in special la varstnici. Aproximativ 7-10% din persoanele cu varste peste 50 ani acuza dificultati la deglutitie, desi numarul acestora poate fi mult mai mare, deoarece numerosi pacienti cu aceasta problema nu se prezinta la medic.

Deglutia este procesul de inghitire, prin care bolul alimentar este transportat din cavitatea bucala prin faringe si esofag pana in stomac.

In mod normal, deglutitia implica o serie de contractii voluntare si involuntare si cuprinde trei etape: bucala, faringiana si esofagiana.

Disfagia prezinta un risc serios pentru sanatatea pacientilor, datorita riscurilor de pneumonie de aspiratie, malnutritie, deshidratare, scadere in greutate si obstructie aeriana pe care le prezinta.

Desi cele doua afectiuni sunt frecvent asociate, trebuie sa se faca distinctia intre odinofagie (deglutitie dureroasa) si disfagie.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Accidentul vascular cerebral

Disfagia este produsa de afectiuni care pot afecta etapa orala, faringiana sau esofagiana a deglutitiei. Accidentul vascular cerebral (AVC) este principala cauza a disfagiei neurologice. Aproximativ 50-70% din pacientii cu AVC prezinta disfagie, care este cel mai important factor de risc pentru aparitia pneumoniei.

Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne. Așa ceva nu se poate!

Disfagia cauze simptome tratament- dificultați la inghitire

Pe baza antecendentelor medicale ale pacientului, dar si a examenului fizic se poate stabili diagnosticul, confirmat apoi de explorarile paraclinice: examenul radiologic baritat si/sau endoscopia gastroesofagiana. O anamneza amanuntita si un examen fizic riguros sunt importante in diagnosticul si tratamentul disfagiei.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. SIMPTOME

Pacientii cu disfagie pot prezenta o varietate de semne si simptome, dar acuza indeosebi tuse, senzatie de presiune retrosternala sau stagnarea bolului alimentar. Uneori, simptomele pot fi subtile sau chiar absente.

Disfagie orala sau faringiana

  • tuse sau senzatie de sufocare
  • dificultati in initierea deglutitiei
  • oprirea bolului alimentar
  • sialoree (salivatie abundenta)
  • scadere inexplicabila in greutate
  • pneumonie recurenta
  • modificarea timbrului vocii (timbru nazal)
  • regurgitatii nazale

Citeste si: Testul care îţi spune pe loc dacă ai nevoie de ochelari. Cât de bine vezi?

Disfagia cauze simptome tratament- dificultați la inghitire

Drept urmare a acestor simptome, pacientii isi modifica deseori dieta, adoptand o dieta bazata pe alimente de consistenta scazuta.

Disfagie esofagiana

  • senzatie de presiune sau jena retrosternala
  • regurgitatii
  • pneumonie recurenta


Dificultați la înghițire. Disfagia- CAUZE

Printre cauzele disfagiei se numara:

  • accident vascular cerebral
  • boala Parkinson sau alta afectiune degenerativa
  • miastenia gravis
  • laringectomie (extirparea laringelui) sau esofagectomie
  • miopatie
  • spondiloza cervicala
  • varsta
  • reflux gastroesofagian

Citeste si: Harta carențelor de vitamine și minerale din organism

La pacientii cu tulburari neuromusculare, disfagia se instaleaza progresiv, intai pentru alimentele solide apoi pentru lichide. Alimentele reci agraveaza problema. Pasajul bolului alimentar poate reusi cu ajutorul manevrei Valsalva, sau prin modificarea pozitiei corpului.

Cele mai frecvente tulburari functionale care provoaca disfagie sunt: acalazia, sclerodermia si spasmul esofagian difuz.

Disfagia cauze simptome tratament- dificultați la inghitire

Obstacolele mecanice sunt asociate cu disfagie la deglutitia alimentelor solide, dar nu si la lichide. Pacientii pot reusi sa trimita bolul alimentar in esofag cu ajutorul manevrei Valsalva, sau prin regurgitarea alimentelor nedigerate. O anamneza atenta va pune in evidenta modificarea dietei pacientilor, cu adoptarea unei diete bazate pe alimente de consistenta scazuta, scrie romedic.ro

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Scăderea în greutate

Disfagia cu evolutie rapida pe durata catorva luni poate indica un carcinom esofagian. Scaderea in greutate este un semn al unei leziuni obstructive mecanice. Stricturile peptice, carcinoamele si inelul Schatzki sunt cele mai frecvente leziuni obstructive.

Așadar, disfagia, termenul medical pentru dificultatea de a înghiți, este de obicei un semn că există o problemă cu esofagul, tubul muscular care mișcă alimente și lichide din spatele gurii în stomac. Iată ce simptome are, care sunt cauzele care duc la apariția ei și cum se tratează

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Dacă disfagia este severă, este posibil să nu puteți înghiți suficient lichide și calorii pentru a rămâne sănătoși. În cazuri severe, chiar și saliva este dificil de înghițit. Complicațiile pot include pneumonia de aspirație (când alimentele sau lichidele sunt trase în plămâni), malnutriția, deshidratarea, scăderea în greutate și blocajele căilor respiratorii.

Disfagia cauze simptome tratament- dificultați la inghitire

Citeste si: Cum previi gripa? Multă lume nu știe și face o mare greșeală

Oricine poate face disfagie, dar este mai frecvent întâlnită la adulții mai în vârstă, la copii și la cei care suferă de afecțiuni cerebrale sau ale sistemului nervos.

Există două tipuri de disfagie:

Disfagia esofagiană- determinată de îngustarea esofagului sau de întreruperea mișcării esofagiene normale.

Disfagia orofaringiană- provocată de problemele legate de introducerea alimentelor din gură în esofagul superior. Condițiile neurologice, cum ar fi un accident vascular cerebral sau boala Parkinson, sunt frecvent vinovate. Inflamația sau cancerul la nivelul gurii pot, de asemenea, să conducă la această afecțiune.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Ce provoacă disfagia

Atunci când alimentele și lichidele nu parcurg normal traseul din gură spre stomac, există de obicei două tipuri de probleme:

Mușchii și nervii care ajută la mutarea alimentelor prin gât și esofag nu funcționează corect. Acest lucru se poate întâmpla dacă ați avut afecțiuni medicale, cum ar fi accident vascular cerebral, leziuni ale creierului sau măduvei spinării; anumite probleme ale sistemului nervos sau ale sistemului imunitar; sau sclerodermie (scleroză sistemică).

Citeste si: Atac de panică. Ce este și cum putem scăpa de această problemă

Disfagia cauze simptome tratament- dificultați la inghitire

Ceva vă blochează gâtul sau esofagul, ceea ce se poate întâmpla dacă aveți afecțiuni cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD), esofagită, diverticulă, tumori esofagiene sau mase în afara esofagului.

Semne și simptome

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Simptomele tipice includ:

- Probleme de înghițire,

- Tuse sau sufocare cu mâncare sau băutură,

- Sentimentul constant că ți-a rămas mâncarea în gât,

- Durere cu înghițire,

- Saliva excesivă,

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

- Pneumonie recurentă,

- Voce nazală,

- Senzația că ți-a rămas mâncarea în piept,

- Pierdere în greutate.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. Cum se pune diagnosticul

Disfagia poate fi dificil de diagnosticat, deoarece imită alte simptome, arată experții de la Universitatea din Michigan. De aceea este important să fii văzut de o echipă de specialiști care este familiarizată cu diagnosticarea și tratarea disfagiei.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncați grapefruit dacă luați aceste pastile!

Ei te vor întreba despre simptomele și istoricul medical, apoi îți vor face o examinare detaliată a capului și a gâtului. În timpul acestui proces, vor evalua, de asemenea, calitatea vocală, eficiența vocală și tehnica de vorbire.

Ar putea fi nevoie de următoarele investigații:

- Radiografie,

- Laringoscopie- acest test arată partea din spate a gâtului cu un dispozitiv cu fibră optică

- Endoscopia gastrointestinală superioară- în timpul acestui test va fi introdus un dispozitiv din gură, în jos, în gât, prin esofag până în stomac și partea superioară din intestin. Uneori, o mică bucată de țesut este extrasă pentru o biopsie (un test care verifică inflamația sau prezența celulelor canceroase).

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre infectia urechii la copii?

- Manometria esofagiană- o procedură medicală care ajută la determinarea parametrilor de funcționare ai musculaturii esofagului,

- Monitorizarea pH-ului.

Dificultați la înghițire. Disfagia: cauze, simptome și tratament. TRATAMENT

Tratamentul pentru disfagie depinde de cauza care a dus la declanșarea afecțiunii. Există opțiuni terapeutice precum:

Dilatare endoscopică esofagiană – prin care esofagul este întins treptat, folosind dilatatori speciali sau un balon inserat printr-un endoscop și apoi umflat. Intervenția chirurgicală sau radioterapia pot fi necesare pentru a trata tumorile esofagiene care au îngustat esofagul, conform dcmedical.ro

Citeste si: Dureri de stomac: Ce afecțiuni grave pot ascunde

  • Endoscopie- Un instrument lung și subțire poate fi folosit pentru a elimina un obiect care a blocat sofagul.
  • Modificări de dietă – Medicii pot recomanda alimente și lichide cu texturi care sunt mai „sigure" și mai ușor de înghițit.
  • Terapie de vorbire- poate include exerciții speciale, unele de poziție a corpului și alte tehnici pentru a îmbunătăți abilitatea de a înghiți.
  • Intervenția chirurgicală- dacă există un blocaj.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI