Diverticuloza vs. diverticulita: cauze, simptome și tratament
Diverticuloza și diverticulita sunt două afecțiuni ale colonului (intestinul gros). Diverticuloza este caracterizată prin prezența unor dilatații sub formă de saci mici, numite diverticuli, la nivelul peretelui colonului, în timp ce diverticulita reprezintă inflamația sau infecția acestor diverticuli. Continuă să citești pentru a afla de ce apar aceste afecțiuni, cum se manifestă și cum se pot trata!
Cauze și factori de risc pentru diverticuloză și diverticulită
Diverticuloza apare din cauza slăbiciunii peretelui colonului și a presiunii crescute în interiorul său. Există mai mulți factori ce pot contribui la apariția diverticulilor, dar cei mai importanți sunt modificările în structura peretelui colonic, tulburările de motilitate, factorii genetici și factorii de mediu.
Diverticulita sau inflamația diverticulilor se produce atunci când peretele diverticular se subțiază sau se rupe ca urmare a creșterii presiunii în colon sau a acumulării de materii fecale în diverticuli (fragmente de scaun dur și uscat se pot bloca în diverticuli, crescând riscul de inflamație și infecție).
Factorii de risc pentru diverticuloză și diverticulită includ: vârsta peste 40 de ani, sexul masculin, supraponderalitatea sau obezitatea, anomaliile structurii peretelui colonic, sedentarismul, fumatul, excesul de alcool și o alimentație săracă în fibre și bogată în grăsimi și carne roșie. Există, de asemenea, și anumite medicamente care, utilizate în exces, pot crește riscul de boală diverticulară.
Simptomele diverticulozei și diverticulitei
Diverticuloza nu produce de obicei simptome, fiind adesea descoperită întâmplător, în urma investigațiilor pentru alte afecțiuni. În unele cazuri, se poate însă manifesta prin simptome precum dureri abdominale, balonare sau constipație.
Diverticulita este mai probabil să producă simptome, care pot varia în severitate. Durerea în partea stângă inferioară a abdomenului este cel mai frecvent simptom. Simptomele diverticulitei mai pot include însă și febra, frisoanele, greața și vărsăturile, constipația sau diareea, balonarea și sângerarea rectală.
Este important de menționat că simptomele menționate mai sus pot fi asociate și cu alte afecțiuni. Pentru a afla dacă este vorba de diverticulită sau diverticuloză ori de alte afecțiuni, este necesar un consult de specialitate.
Tratamentul pentru diverticuloză și diverticulită
Tratamentul pentru diverticuloză și diverticulită variază în funcție de severitatea și simptomele fiecărei persoane. De regulă, nu este necesar un tratament anume în cazul diverticulozei asimptomatice. În schimb, se accentuează importanța adoptării unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, bogată în fibre, și evitarea factorilor de risc, precum consumul de carne roșie și de grăsimi în exces, fumatul, sedentarismul și consumul excesiv de alcool. Tratament medicamentos în cazul prezenței durerilor abdominale presupune administrarea de antispastice sau medicamente anticolinergice, uneori și de antibiotice neabsorbabile sau probiotice. Medicul decide dacă și când se impune administrarea de medicamente.
În cazul diverticulitei, uneori este suficient tratamentul cu antibiotice (în cazurile necomplicate, când pacientul nu prezintă alte afecțiuni severe și are o sănătate generală bună). Cazurile severe (când apar febră peste 39°C, dureri abdominale severe sau sângerare rectală masivă) pot necesita spitalizare pentru administrarea intravenoasă de lichide și antibiotice. În cazuri rare, când se formează un abces (acumulare de puroi), se va interveni pentru drenajul acestuia.
Intervenția chirurgicală de urgență este necesară în caz de perforație a colonului cu peritonită generalizată sau de hemoragie diverticulară care nu poate fi oprită prin alte metode.
Diverticuloza și diverticulita sunt afecțiuni medicale distincte ale colonului. Deși diverticuloza este adesea asimptomatică, diverticulita poate provoca simptome severe și complicații. Un stil de viață sănătos și controalele medicale regulate pot ajuta la prevenirea și gestionarea ambelor afecțiuni.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, adresează-te unui medic pentru diagnostic și stabilirea tratamentului adecvat!