Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier al Rusiei, aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin, vorbește despre "un scenariu catastrofal pentru toată lumea".

Citeste si: Kremlinul, reacție uluitoare după ce a aflat că Finlanda intră în NATO. Cum va răspunde Rusia

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a făcut amenințarea la scurt timp după ce Finlanda a anunțat un nou pas în procesul de aderare la NATO.

Dmitri Medvedev: Risc tot mai mare pentru un conflict direct și deschis între NATO și Rusia

Medvedev a reacționat printr-un mesaj postat pe Telegram, spunând că NATO riscă un „război nuclear cu drepturi depline” cu Rusia dacă va continua „pomparea de arme în Ucraina”.  

"În contextul războiului declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să subliniez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili.
1. Pomparea în Ucraina de către țările NATO de arme, pregătirea trupelor sale pentru a folosi echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia.
2. Un astfel de conflict are întotdeauna riscul să se transforme într-un război nuclear în toată regula.
3. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea", a scris Medvedev joi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Anterior, Kremlinul a atras atenţia că Rusia va desfășura arme nucleare la Marea Baltică dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO, potrivit Yahoo News.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că măsurile luate de Finlanda pentru a adera la NATO sunt un motiv de regret și un motiv pentru a impune un răspuns simetric. 

Întrebat ce formă va lua răspunsul Moscovei, Peskov a răspuns că  ”totul va depinde de modul în care se desfășoară acest proces de expansiune al NATO, de măsura în care infrastructura militară se apropie de granițele noastre”.

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda menținea încă din cel de-al Doilea Război Mondial o politică de neutralitate în ceea ce privește Rusia, cu care împarte o graniță de 1.340 km (830 mile).

Este probabil ca țara să se alăture NATO în acest an, alături de vecinul său Suedia, o altă putere tradițional neutră care se abținuse să se alăture alianței conduse de SUA.

Președintele și prim-ministrul Finlandei au afirmat joi, 12 mai 2022, că țara lor trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO  ”fără întârziere”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si