In articol:
A fost o vreme când majoritatea își dorea să locuiască la oraș, apoi, odată cu instalarea pandemiei de COVID-19, mulți români au decis că este mai bine să se stabilească la țară.
Însă, chiar și așa, numărul celor care preferă să ia calea străinătății sau să locuiască în marele orașe din România este foarte mare.
7 oameni locuiesc într-un sat uitat de lume
Atât de mare, încât, într-un sat uitat de lume din centrul țării, mai locuiesc acum doar câțiva oameni. Îi poți număra pe degete, căci sunt, așa cum declară chiar ei, patru femei și trei bărbați.
Da, ați înțeles bine, șapte români, cu vârste de peste 40 de ani, locuiesc în satul Novăcești, comuna Bistra din județul Alba, acolo unde-și duc traiul cum pot, muncind pe câmp și crescând animale.
Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Localnic 1: Suntem șase care stăm aici. Am iernat aici.
Localnic 2: Șapte. Patru femei și trei bărbați.
Vasile Bucșa este cel mai tânăr locuitor al satului Novăcești, care spune că trăiește doar cu soția sa, alături de care, cel mai probabil, crede el, va deveni și cel mai bătrân locuitor.
Accesul este greu către satul uitat de lume, tocmai de aceea, vecinii se ajută între ei și, cu toții, se uită lung pe drum, poate, poate, cineva se încumetă să îi mai viziteze.
Tocmai de aceea, în fiecare toamnă își și fac provizii, pentru ei și pentru animale, astfel încât să le ajungă o iarnă întreagă.
Citește și: Un colț de rai unde mulți și-ar dori să ajungă! Poteca din Păltiniș poartă numele muzei lui George Coșbuc
Știu că nu au acces la multe și că duc un trai modest, dar cei șapte locuitori nu se plâng de nimic, ba din contră, nici nu vor să audă să-și lase animalele și pământul de izbeliști.
Însă, un lucru îi sperie. Animalele sălbatice sunt tot mai des văzute prin zonă și pericolul la care se expun este mare, doar că nu au încotro, decât să-și ducă zilele în mijlocul naturii și pustietății.
„Eu sunt cel mai tânăr om din sat. Cred că oi ajunge cel mai bătrân dacă o să țină tot așa timpul (…) Nevasta mea, cu ea, in familie (se ajută, n.r). Fratii, cand pot să vină, cu vecinii pe aici, cum putem. Ne mănâncă sălbăticiunile în scurtă vreme. Am fost o vreme invadați de porci (…) Toți oamenii s-au dus la serviciu și nu mai țin animale”, a declarat Vasile Bucșa, conform Alba Carolina TV.