Inteligența artificială s-a dovedit utilă în citirea imaginilor medicale și chiar a demonstrat că poate trece examenele de autorizare ale medicilor, potrivit France 24.

Citește și: Grevă Sanitas 2023. Federația Sanitas începe greva miercuri, pe 7 iunie: „Începem greva japoneză”/ Revendicările Sanitas

Acum, un nou instrument AI a demonstrat capacitatea de a citi notițele medicilor și de a anticipa cu exactitate riscul de deces al pacienților, arată sursa citată.

Robotul medical prognozează corect readmisia la spital și alte rezultate importante pentru îngrijirea pacienților.

Asistență medicală inteligentă

Proiectat de o echipă de la NYU Grossman School of Medicine, software-ul este în prezent utilizat în spitalele afiliate Universității din New York, cu speranța că va deveni o parte standard a asistenței medicale.

Citește și: Papa Francisc, operat de urgență

Un studiu asupra valorii sale predictive a fost publicat miercuri în revista Nature.

Autorul principal, Eric Oermann, neurochirurg și informatician la NYU, a declarat pentru AFP că, deși modelele predictive non-AI există de mult timp în medicină, acestea au fost cu greu folosite în practică, deoarece datele de care aveau nevoie necesită o reorganizare și formatare greoaie.

Un corpus de 4,1 miliarde de cuvinte din notițele medicilor

Noul instrument de predicție medicală a pornit de la notele și însemnările medicilor despre ceea ce au văzut în clinică și despre ceea ce au discutat cu pacienții.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Așadar, punctul nostru de plecare a fost: putem începe cu note medicale ca sursă de date și apoi să construim modele predictive pe deasupra?”, a explicat Oermann.

Citește și: Viciile, mai importante decât educația

Modelul de programare, numit NYUTron, a fost instruit pe milioane de note clinice din fișele de sănătate a 387.000 de persoane care au primit îngrijiri în spitalele NYU Langone între ianuarie 2011 și mai 2020.

Acestea au inclus orice înregistrări scrise de medici, cum ar fi notele de progres ale pacientului, rapoartele de radiologie și instrucțiunile de externare, rezultând un corpus de 4,1 miliarde de cuvinte.

Doctorul AI se bazează pe milioane de note clinice  

Doctorul AI se bazează pe milioane de note clinice  

[Sursa foto: Twitter]

Una dintre provocările-cheie pentru software a fost interpretarea limbajului natural în care scriu medicii, care variază foarte mult de la un individ, inclusiv la abrevierile pe care le-au ales.

Privind înapoi la înregistrările a ceea ce s-a întâmplat, cercetătorii au reușit să calculeze cât de des s-au dovedit a fi exacte predicțiile software-ului.

De asemenea, au testat instrumentul în medii live, instruindu-l pe înregistrările de la, de exemplu, un spital din Manhattan, apoi au văzut cum s-a descurcat într-un spital din Brooklyn, cu diferite date demografice ale pacienților.

"Doctorul AI nu e un înlocuitor al medicului"

În general, NYUTron a identificat cu exactitate 95 la sută dintre persoanele care au murit în spital înainte de a fi externate și 80 la sută dintre pacienții care ar fi readmiși în decurs de 30 de zile.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Doctorul AI" a  depășit majoritatea medicilor în ceea ce privește predicțiile sale, precum și modelele computerizate non-AI utilizate astăzi.

Dar, spre surprinderea echipei, „cel mai în vârstă medic care este de fapt un medic foarte faimos, a avut performanțe supraomenești, mai bune decât modelul”, a spus Oermann.

Totuși, software-ul NYUTron a estimat corect 79 la sută din durata efectivă a internării pacienților, 87 la sută din cazurile în care pacienților li s-a refuzat acoperirea de către asigurare și 89 la sută dintre cazurile în care boala primară a pacientului a fost însoțită de comorbidități.

AI nu va fi niciodată un substitut pentru relația medic-pacient, a spus Oermann.

Mai degrabă, doctorii AI îi vor ajuta pe medicii în carne și oase -  „vor furniza mai multe informații pentru medici, astfel încât aceștia să poată lua decizii mai informate”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si