Doliu în învățământul românesc: Un mare profesor a murit
Facultatea de Filosofie a Universității din București anunță, cu profundă tristețe, încetarea din viață a prof. univ. dr. Valentin Mureșan.
Valentin Mureșan s-a născut pe data de 11 februarie 1951 în orașul Dej, județul Cluj. Între 1967 și 1970 a urmat cursurile liceului „Mihai Viteazul” din Turda, iar între 1970 și 1974 pe cele ale Facultății de Filosofie, Universitatea din București. A devenit doctor în filosofie în anul 1991, cu o teză pe tema progresului în știință.
Citeste si: "Mad Mike" Hoare, cel mai faimos mercenar din lume, a murit la 100 de ani
Citeste si: Maria Ghiorghiu anunţă că România va fi în doliu: ”M-a cutremurat această viziune”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Profesorul Valentin Mureșan a fost un important promotor al domeniului filosofiei morale și al eticii aplicate în România, la începutul anilor 1990, și cel mai dedicat susținător al acestuia din ultimii treizeci de ani. Prin cărțile, articolele și traducerile sale, prin neobosita implicare în construcția infrastructurilor etice – comisii și coduri de etică, metode și proceduri de decizie morală etc. – și prin îndrumarea atentă și riguroasă a miilor de studenți, masteranzi și doctoranzi cu care a lucrat, Valentin Mureșan a fost un creator de școală și a lăsat o moștenire intelectuală și instituțională unică, pentru care îi suntem adânc recunoscători. Dispariția prematură a profesorului Mureșan lasă un gol dureros în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și reprezintă o pierdere pentru viața academică și filosofică din România.
Citeste si: Doliu în sportul românesc. Fostul fotbalist Ilie Bărbulescu a murit la vârsta de 62 de ani
Opera sa filosofică este vastă, mărturie a unei puteri de muncă și a unei forțe intelectuale impresionante. Valentin Mureșan a publicat șaptesprezece cărți, printre care prima serie de comentarii din literatura filosofică românească pentru operele fundamentale ale filosofiei morale (Comentariu la „Republica” lui Platon – 2000, Comentariu la „Utilitarismul” lui J.S.
Mill – 2002, Comentariu la „Etica nicomahică” – 2006, Comentariu la „Întemeierea metafizicii moravurilor” – 2007) și una dintre primele abordări extinse ale managementului eticii în organizații (2009). De asemenea, a editat și coeditat șaptesprezece volume colective, a coordonat efortul de traducere în limba română a unor lucrări importante din istoria filosofiei și a scris peste 60 de articole și capitole de cărți.Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Adunarea comemorativă va avea loc marți, 4 februarie, de la orele 18:00, în Amfiteatrul „Mircea Florian” a Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței nr. 204).
Citeste si: Luis Lazarus, dezvăluiri incredibile: ”L-au omorât cu zile pe unchiul meu!”