Atât în timpul în care și-a desfășurat campania electorală, cât şi după ce a ajuns lider la Casa Albă, Trump a descris adesea NATO drept o alianţă militară care și-ar fi continuat activitatea pe seama generozităţii SUA, ţară care, este de părere el, alocă prea mulţi bani pentru a apăra alte ţări ce-i sunt mai degrabă rivali decât parteneri.

Citeste si: Donald Trump, mesaj îngrijorător despre război. Fostul președinte american susține că Vladimir Putin nu se va opri

În declaraţia sa de joi, Donald Trump a declarat totuşi că ameninţarea sa la care s-a referit a fost doar o strategie de „bluff”, de cacealma, pentru a determina astfel statele NATO să crească bugetele alocate apărării.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că statele membre se angajează să apere orice altă ţară membră a Alianţei care ar fi atacată.

Donald Trump: Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc  

Însă la un summit, Donald Trump a sugerat că Washingtonul nu va onora acest angajament, pentru că „toată lumea este un rău platnic'', potrivit Agerpres.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Unul dintre preşedinţi m-a întrebat: «Asta înseamnă că nu ne veţi apăra? Nu ne veţi apăra în faţa Rusiei ?». Iar eu i-am răspuns: exact asta vreau să spun'', a declarat Trump în intervenţia sa la un eveniment al fundaţiei conservatoare Heritage.

Citeste si: Donald Trump îl laudă pe Putin pentru "inteligență". Ce spune despre președintele Zelenski

„Dacă aş fi răspuns «Nu, nu asta vreau să spun», atunci de ce ar mai fi plătit ei?'', a detaliat fostul preşedinte strategia sa de a juca la cacealma pentru a forţa statele NATO să cheltuie mai mult pentru înarmare.

„Noi apărăm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne jefuiesc, ne jefuiesc foarte foarte serios'', a pretins Trump în declaraţia sa de joi, menţinându-şi astfel opiniile pe care le avea când era la Casa Albă.

Pe de altă parte, fostul președinte american s-a declarat „stupefiat'' că această ameninţare a sa adresată altor ţări din NATO nu a fost niciodată dezvăluită de mass-media.

Citeste si: Reacția lui Donald Trump după atacul Rusiei în Ucraina. "Este un lucru foarte trist pentru întreaga lume"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si