Două subvariante de Omicron, pericolul din Africa de Sud și Portugalia
Se pare că Africa de Sud se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Această creștere e determinată de două subvariante de omicron, transmit specialiștii.
În ultima perioadă, țara a înregistrat un număr tot mai mare de cazuri noi și spitalizări, dar nu creșteri ale cazurilor grave și deceselor, a declarat profesorul Marta Nunes, cercetător la Vaccine and Infectious Diseases Analytics la Spitalul Chris Hani Baragwanath din Soweto.
„ Suntem încă la începutul acestei perioade de creștere, așa că nu vreau să o numesc un val. Observăm o ușoară, o mică creștere a spitalizărilor și foarte puține decese, a spus Nunes.
Nunes spune că numărul real de cazuri noi este probabil mult mai mare, deoarece simptomele sunt ușoare și mulți dintre cei care se îmbolnăvesc nu sunt testați.
Citeste si: Un copil de 5 ani a ajuns la spital după ce a băut insecticid
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Creșterea numărului de cazuri din Africa de Sud provine de la două variante de omicron, BA.4 și BA.5, care par a fi foarte asemănătoare cu tulpina originală de Omicron care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și Botswana la sfârșitul anului trecut și s-a răpândit pe tot globul.
„ Majoritatea cazurilor noi provin din aceste două tulpini. Sunt încă omicroni... dar sunt oarecum diferiți din punct de vedere genomic”, a spus Nunes. Noile versiuni par a fi capabile să infecteze persoanele care au imunitate la infecții și vaccinări anterioare cu COVID, dar provoacă, în general, boli ușoare, a spus ea. În Africa de Sud, 45% dintre adulți sunt complet vaccinați, deși se crede că aproximativ 85% din populație are o anumită imunitate pe baza expunerii anterioare la virus. Se pare că vaccinurile încă protejează împotriva bolilor severe”, a spus Nunes, potrivit Modern Healthcare.
Tot el a precizat că tulpinile de omicron BA.4 și BA.5 s-au răspândit în alte țări din Africa de Sud și în câteva țări europene, dar este prea devreme pentru a spune dacă se vor răspândi pe tot globul, așa cum a făcut omicron.