In articol:
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Istoria sărbătorii iubirii la români
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Focurile de Dragobete
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Zăpada zânelor
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Cine a fost Dragobetele?
- Dragobetele sărută fetele!
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale popurului român
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Rădăcinile de spânz
- Dragobete 2020. Tradiții, superstiții și obiceiuri românești
- Spălarea părului cu zăpadă
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Sărutul eternității
- Ziua distracției și a veseliei
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Ziua curățeniei
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Zburătoritul
- Întâlnirea celor care se plac
- Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Semănarea busuiocului
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. În acest articol veți putea găsi toate informațiile de care ai nevoie despre Dragobete: istoria sărbătorii iubirii la românia, tradiții, obiceiuri și supertiții.
Dragobetele reprezintă o sărbătoare populară românească, celebrată de români pe 24 februarie.
Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Istoria sărbătorii iubirii la români
Marcel Lutic a observat ca acestea se află „în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui”.
Citeste si: SMS-uri de dragoste. Cum să-ți impresionezi partenerul
În majoritatea locurilor, data celebrării este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu a declarat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua în care se sarbatorea Dragobetele.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară. Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă/ Urâciunile să le desparți”.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Focurile de Dragobete
Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.
Citeste si: SMS-uri de dragoste. Cum să-ți impresionezi partenerul
„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian. Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți ...”.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere care îndrăzneau să lucreze în ac. Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.
Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Zăpada zânelor
Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste. Există o serie de obiceiuri în zona rurala legate de această sărbătoare.
Citeste si: Dragobetele! Care sunt cele mai populare traditii si obiceiuri de Ziua indragostitilor in Romania
Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus. În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Cine a fost Dragobetele?
Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.
Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.
Dragobetele sărută fetele!
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală:
„Dragobetele sărută fetele!”
Citeste si: Traditii de Dragobete in Maramures. De ce se spala tinerele fete cu zapada pe fata
Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următorea zi de Dragobete.
Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Una dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale popurului român
Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.
Cu ocazia zilei de Dragobete, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar și păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobetele oficia nunțirea păsărilor in cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi, după cum informează Historia.ro.
Citeste si: Dragobetele, sarbatoarea tineretii si a iubirii. De ce este bine ca tinerii sa se logodeasca in aceasta zi
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele.
De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Rădăcinile de spânz
În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.
Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete, scrie wikipedia.org
Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.
Citeste si: Mare atentie ce faceti astazi! Acestea sunt cele mai inradacinate superstitii legate de ziua de 24 februarie, sarbatoare Dragobetelor
Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
Dragobete 2020. Tradiții, superstiții și obiceiuri românești
Dragobetele, ziua tradiţională dedicată dragostei la români, este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental. De Dragobete există fel de fel de superstiții și tradiții, în care unele persoane încă mai cred cu tărie și în ziua de azi.
Odinioară, în această zi, tinerii se îmbrăcau în straie frumoase şi plecau la pădure să strângă cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii încercau să le prindă şi să le sărute. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele sărută fetele!”.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă şi petreceau.
Citeste si: Sarbatorim sau nu Sfantul Valentin? Ce spune preotul
Se spune că, în această zi, atât băieţii cât şi fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.
În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţă şi iubire.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.
Spălarea părului cu zăpadă
În popor, se spune că de Dragobete fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede. În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada de Dragobete pentru a face diferite farmece prin care să-și atragă ursiții.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Sărutul eternității
În unele zone din țară, superstiția de Dragobete spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot de Dragobete, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.
Ziua distracției și a veseliei
De Dragobete, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. La sate, se organizau adevărate petreceri și baluri de Dragobete, pentru ca fetele și băieții să se întâlnească și să petreacă împreună. Unii strigau pe ulițe "Dragobetele sărută fetele", pentru a anunța marea sărbătoare a iubirii.
Cei care petreceau frumos de Dragobete erau feriți de boli tot anul.
Citeste si: De Dragobete, la sat. Barbatii nu si-au rasfatat iubitele cu cine scumpe, ci cu ghiocei din gradina
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Ziua curățeniei
Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți. Așadar, înainte să pleci la distracție, șterge praful și aspiră, ca să vadă iubitul tău cât ești de harnică.
La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teamă ca DRAGOBETELE să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă.
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Zburătoritul
Potrivit tradiției, de Dragobete se organizează "zburătoritul", un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste.
Întâlnirea celor care se plac
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Superstiția de Dragobete spune că dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie să face tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în această zi. Se spune că dacă nu se întâlnește cu băiatul care i-a picat cu tronc, șansele de a fi împreună cu el sunt nule.
Citeste si: Ce își doresc bărbații cu adevărat de Dragobete
Dragobete 2020. Ce este bine să faci de Dragobete? Dragobete 24 februarie. Dragobete tradiții. Semănarea busuiocului
Potrivit unei tradiții străvechi, de Dragobete gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină. Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete era folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se considera că avea puteri magice. În plus, fetele tinere îl foloseau în tot felul de ritualuri, pentru a-și visa ursitul.