În fiecare an, pe data de 24 februarie este ziua de Dragobete. 24 februarie 2021 este o zi deosebită pentru îndrăgostiți. Anul acesta, 24 februarie va fi într-o zi de miercuri.

Ultima săptămână din februarie este specială pentru cupluri. Chiar dacă Dragobetele pică la mijlocul săptămânii, românii de pretutindeni sărbătoresc această zi deosebită. În popor se spune: „Azi e Dragobetele, se sărută fetele.”.

Conform mitologiei românești, Dragobetele era chiar zeul tinereții. Acesta era denumit și zeul veseliei și al iubirii. În ziua de Dragobete este prăznuită și „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Se spune că Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație, încă de la vechii daci. Dragobetele a fost transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

Cine a fost Dragobetele

În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia. El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone.

Citeste si: Cadouri de Ziua Îndrăgostiților pentru EL. Iată 12 idei inedite de cadouri pentru iubitul tau

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui.

dragobete februarie 2021
Februarie Dragobete 2021.[Sursa foto: PixaBay]

Cu ani în urmă, de Dragobete tinerii se îmbrăcau în haine frumoase și mergeau în păduri să culeagă buchete cu primele flori ale primăverii.

Ei culegeau florile cu voie bună, cu cântece și cu un fel de joc denumit zburătorit.

Citeste si: VIDEO| Cum va fi vremea în martie. Meteorologii anunță temperaturi nefirești

În ziua de Dragobete atât flăcăii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Conform tradiției, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

În unele regiuni din țară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca si noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să își afle ursitul își pun sub pernă busuioc sfințit, sperând ca Dragobetele le va ajuta să-și găsească ursitul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si