Legendele spun ca Dragobetele este fiul Dochiei, un barbat chipes si foarte iubaret. Era zeul care, la daci, oficia in cer inceputul primaverii si nunta tuturor animalelor. Astfel, a ramas traditia ca de Dragobete, fetele si baietii sa se intalneasca pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum cea a pasarilor care se "logodesc" in aceasta zi.

Dragobetele este un zeu vesel, al bunei dispozitii si de obicei se fac petreceri frumoase cu aceasta ocazie.

Credinta populara spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul, scrie traditii.ro.

Traditii de Dragobete

Dis-de-dimineata, tinerii, imbracati in cele mai bune haine isi dadeau intalnire in centrul satului sau in fata bisericii. Daca vremea era frumoasa, atunci ei plecau in padure sau pe lunci in cautarea ghioceilor sau a plantelor miraculoase. Daca vremea era urata, atunci se adunau la cineva acasa si se tineau de jocuri si povesti. Cu ocazia acestei sarbatori, se faceau logodne simbolice pentru anul urmator, sau iubitii isi faceau fratii de sange.

In padure, in jurul focului, tinerii stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le puneau la icoane, iar apoi le foloseau la farmece de dragoste.

In jurul pranzului, fetele coborau in fuga spre sat (zburatorit), iar fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca si fata il placea, atunci urma o sarutare lunga in vazut tuturor.

Sarutul reprezenta logodna lor pentru cel putin un an de zile. De cele mai multe ori, tinerii care se logodeau in aceasta zi se si casatoreau in timp.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Seara, de obicei, se lasa cu o petrecere, la care toata lumea dansa.

Alte traditii

Femeile nemaritate trebuie sa stranga omatul netopit sau de pe florile de fragi, apa era pastrata cu grija, avand proprietati magice si le facea pe fete sa fie mai frumoase si mai dragastoase.

Cei care nu vad nicio persoana de sex opus de Dragobete nu-si vor gasi perechea tot restul anului.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie mai dragastoase tot anul.

Feciorii petreceau de Dragobete prin alte sate ca sa le mearga bine tot anul.

Nimeni nu trebuie sa fie trist sau sa planga de Dragobete fiindca va atrage ghinioane asupra lui.

Femeile trebuie sa faca curat in casa pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de sot.

Foto: Wikimedia Commons


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si