Elena B. a nascut in ziua de 25 octombrie la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti. Din cauza afectiunilor medicale, epilepsie si tulburari psihice de aspect psihopatoid polimorf, medicii au decis ca femeia nu poate naste pe cale naturala. Mama a ramas in spital pana in data de 31 ocombrie cand, cu ajutorul unor vecini, a venit acasa impreuna cu fetita care s-a nascut perfect sanatoasa.
Pe fisa de externare din spital este mentionat faptul ca Elena B. si tatal copilului, Florin L., au semnat ca iau copilul acasa pe proprie raspundere, astfel ca medicii din maternitate nu au avut cum sa se opuna, in ciuda problemelor de sanatate grave ale mamei.
Femeia a ajuns in satul Tisa din comuna prahoveana Sangeru in seara zilei de marti, 31 octombrie, iar sase zile mai tarziu a avut nevoie de Ambulanta.
Casa in care locuiesc este de fapt un sopron din lemn, de doi metri pe doi metri, cu cartoane in loc de geamuri, cu pereti carpiti cu pamant, iar ceea ce a mai ramas din acoperis se poate prabusi la prima pala de vant. In incaperea unde a fost adusa micuta Dumitrita exista o sursa de caldura improvizata, un godin vechi care scoate fum.
Nu exista apa curenta, iar despre conditii minime de igiena personala nici nu se poate vorbi.
Pe de alta parte, E.B
Dincolo de aspectele medicale ale mamei, mai exista problema locuintei care nu poate oferi protectie unui copil atat de mic si unei mame care tocmai ce a nascut. In casa nu exista o sursa de caldura sigura, ci doar o soba improvizata, nu exista sursa de apa potabila si nici o toaleta.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Primaria din Sangeru cunoaste situatia grava a familiei, iar reprezentantii serviciului de asistenta sociala au precizat ca au facut demersurile necesare pentru ca DGASPC sa preia cazul. Marti, la Sangeru, s-a deplasat o echipa de la Protectia Copilului, insa mare lucru nu au reusit si asta pentru ca legea protejeaza mai degraba mama decat copilul. E.B si concubinul sau au refuzat cu incapatanare sa-si dea fetita in plasament, astfel ca reprezentantii DGASPC nu au avut incotro.
S-a ajuns doar la concluzia ca familia trebuie monitorizata, iar in caz ca se intampla ceva se va apela la instanta, singura institutie care poate obliga preluarea in regim de urenta a copilului din sanul familiei.
Citeste intreaga poveste AICI.
Sursa foto: Diana Frîncu/Adevarul