Close sidebar
Close sidebar

Dramaturgul si actorul Sam Shepard, recompensat cu Pulitzer, a murit la varsta de 73 de ani

Dramaturgul si actorul Sam Shepard, recompensat cu Pulitzer in 1979 si nominalizat la premiile Oscar in 1984, a murit la varsta de 73 de ani, informeaza New York Times.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Cunoscut drept un dramaturg avangardist, dar si pentru roluri din filme ca ”The Right Stuff” (1983), pentru care a primit o nominalizare la Oscar, si ”Black Hawk Down” (2001), Sam Shepard a murit joi, 27 iulie, in casa sa din Kentucky, din cauza unor complicatii pe fondul unei scleroze laterale amiotrofice.

Anuntul a fost facut luni de un purtator de cuvant al familiei lui Shepard.

Unul dintre cei mai influenti scriitori ai miscarii Off Broadway, Shepard a scris despre latura intunecata a vietii de familie in America, in piese precum “Buried Child”, care i-a adus premiul Pulitzer pentru teatru in 1979, si “Curse of the Starving Class” si “A Lie of the Mind”.

Citeste si: Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor- kanald.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

A fost privit ca o voce originala a generatiei sale, laudat de critici pentru personajele sale care se lupta cu probleme de identitate. A primit alte doua nominalizari la Pulitzer, pentru “True West” si “Fool for Love”, ambele texte devenind spectacole pe Broadway.

Sam Shepard a fost, de asemenea, un reputat actor de film, nominalizat la premiile Academiei Americane pentru rolul secundar din ”The Right Stuff”, regizat de Philip Kaufman.

Cea mai recenta partitura pe care a interpretat-o a fost in serialul ”Bloodline”, lansat in 2015 de Netflix, unde joaca rolul Robert Rayburn.

A jucat si pe scenele teatrelor din New York, fiind aclamat de critici pentru rolul din spectacolul ”A Number” (2004), de Caryl Churchill.

Sam Shepard a fost recompensat si cu un premiu Obie (Off-Broadway Theater Award), pentru ”Chicago” si “Icarus’s Mother”, in 1965, apoi pentru “Red Cross” si “La Turista”, in 1966.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI