Close sidebar
Close sidebar

Drona rusească care s-a prăbuşit în martie la Zagreb, după ce a trecut prin trei state NATO era încărcată cu o ”substanţă explozivă” necunoscută

Drona militară de concepţie sovietică, de tip Tu-141 Strij, care s-a prăbuşit în luna martie la Zagreb, era dotată cu o bombă aeriană, încărcată cu o ”substanţă explozivă” necunoscută, informează miercuri anchetatorii croaţi, notează AFP.

Alexandra Costea,

[Sursa foto: news.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Această aeronavă fără pilot, de tip Tupolev 141 (Tu-141 Strij), lansat probabil de pe teritoriul Ucrainei, a survolat trei state membre NATO, România, Ungaria şi o mare parte a Croaţiei, după care s-a prăbuşit într-un parc, la Zagreb, la câţiva metri de o universitate în care se aflau 4.500 de studenţi.

[Sursa foto: news.ro]

Citeste si: Propaganda rusească a falsificat un videoclip și l-a publicat pe internet cu sigla BBC. Ce reacție a avut publicația

Este vorba despre o aeronavă telecomandată, cu o lungime de 14 metri şi care cântăreşte peste şase tone, fabricată în anii '70 şi '80 în vederea unor misiuni de spionaj.

Prăbuşirea şi explozia de după aceasta nu s-au soldat cu victime.

Din nefericire, incidentul a avariat aproximativ 100 de autoturisme care erau staționate într-o parcare situată la şase kilometri de centrul Zagrebului, în apropierea unui cartier rezidenţial.

Citeste si: Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

”Raportul experţilor în balistică a arătat că era vorba despre o bombă aeriană” la bordul dronei, a declarat presei procurorul Jurica Ilic.

Substanța explozivă necunoscută s-a evaporat în urma prăbușirii

Bomba- de tip OFAB 100-120- nu conţinea, însă, un exploziv militar ori comercial, ci mai degrabă o ”substanţă explozivă”, a menționat experta medico-legală Ivana Bacic.

Substanţă s-a decompus în întregime în timpul exploziei, ceea ce a făcut foarte dificilă identificarea acesteia, mai a adăugat aceasta.

O defecţiune la nivelul sistemului de aterizare automată este cauza prăbuşirii acestei drone ”bine întreţinute”, a informat ea.

[Sursa foto: news.ro]

Citeste si: Zelenski transmite un nou mesaj care vizează România: Dacă Ucraina cade, urmează Polonia, Moldova și România

Experţii au refuzat să se pronunţe asupra locului lansării aeronavei sau să afirme dacă Zagrebul era destinaţia finală a acesteia. Guvernul din Croația a anunţat la acea vreme că drona a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei invadate la sfârşitul lui februarie de către armata lui Vladimir Putin.

Cele două părţi au informat că nu este vorba despre o dronă a lor, conform premierului croat Andrej Plenkovic- care a deplâns atunci probleme de coordonare în cadrul NATO în acest ”incident”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

[Sursa foto: news.ro]

Citeste si: „Ucraina este o scenă a crimei”, afirmă procurorul Curții Penale Internaționale după ce a fost la Bucha

Conform Zagrebului, aeronava fără pilor a zburat timp de aproximatv 40 de minute în spaţiul aerian ungar, fără ca Croaţia să fie anunțată cu privire la acest lucru. Cu puțin timp înainte de a se prăbuşi la Zagreb, drona a zburat timp de şapte minute în spaţiul aerian croat, conform aceleiaşi surse.

Citeste si: Rusia pregătește o paradă de Ziua Victoriei în Mariupol- oficial local

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI