Duminica Tomii 2023: Ce semnificație are această sărbătoare
Duminica Tomii 2023. Săptămâna Luminată începe după ziua de Paște și se încheie în Duminica Tomii. Ce semnificație are această sărbătoare cu cruce roșie?
Duminica Tomii 2023. Duminica Tomii este cea care încheie Săptămâna Luminată.
În prima duminică după Paște, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Toma.
Obiceiul are la bază o poveste impresionantă. Numele de Duminica Tomei vine de la Toma, care nu a crezut niciodată în învierea lui Iisus Hristos.
În momentul în care Mântuitorul s-a ridicat și i-a atins rănile de pe plămâni, Toma și-a schimbat total gândirea.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică și ce tradiții trebuie să respectăm?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În această zi, credincioșii dau de pomană. Potrivit semnificației, acesta are loc pentru ca darurile să fie purtate către sufletele celor care au plecat dintre noi.
Ca și în cazul altor zile de sărbătoare cu cruce roșie, astăzi este interzisă munca. De asemenea, e interzis spălatul rufelor.
Tot astăzi, este interzisă curățenia și cusutul.
De asemenea, nu e bine să te cerți cu nimeni în această zi.În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor brașoveni, care vor merge călare prin centrul orașului de sub Tâmpa, tradiție păstrată și astăzi, după mai bine de câteva secole.
În Duminica Tomii, în Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni. De asemenea, copiii împletesc coşuri cu nuiele, în care se așează ouăle roșii. În această zi, oamenii poartă costume populare şi merg pe cai împodobiţi cu ciucuri şi cocarde tricolore.