Durerea în gât, primul simptom în cazul variantei Omicron. Medicul Adrian Streinu-Cercel, avertisment pentru români după valul 4
Durerea în gât este primul simptom în cazul variantei Omicron, spune profesorul epidemiolog dr. Adrian Streinu-Cercel.
Durerile în gât şi faringitele sunt primele semne că am putea fi infectați cu noua tulpină Omicron, anunță profesorul Adrian Streinu-Cercel. Potrivit medicului specialist, doar vaccinul, testarea şi masca de protecţie sunt soluțiile care ne pot proteja de boală chiar şi în cazul variantei sud-africane.
Citeste si: Bilanț Coronavirus, 7 decembrie: peste 1.400 de cazuri noi de COVID-19
„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv
Potrivit lui Streinu-Cercel, un procentaj de 5% poate ajunge la stadiul de boală severă, respectiv critică, iar pacienții "pot să ajungă la Terapie intensivă".
Citeste si: VIDEO| Guvernul pregătește noile restricții pentru noaptea de Revelion! Ce vom avea voie să facem
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că un nou val al pandemiei este foarte posibil în ţara noastră mai ales că "românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2".
„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital", a spus Streinu-Cercel.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: VIDEO| Omicron le strică vacanțele românilor
Apariția noii variante de coronavirus, denumite Omicron de OMS, mult mai contagioasă decât variantele anterioare, ar putea accelera sfârșitul pandemiei pornite din Wuhan în urmă cu doi ani, sunt de părere unii specialiști.
Majoritatea cazurilor de infectare cu Omicron înregistrate până acum, atât în țările din sudul Africii, cât și în Europa indică simptome foarte ușoare ale bolii sau chiar îmbolnăviri asimptomatice.
Citeste si: Pacientul zero de la Bârlad, infectat cu Omicron, obligat de vecini să nu deschidă fereastra
Unul dintre virusologii ruși care a participat la crearea vaccinului Sputnik V a declarat pentru RT.com că structura noii variante Omicron a coronavirusului sugerează că ar putea fi foarte contagioasă, dar mai puțin mortală.
Numărul mare de mutații în Omicron este un semn că are un „genom instabil”, ceea ce face mai dificilă cauzarea de boli la pacienți, a declarat profesorul Anatoly Altshtein, cercetător-șef la Institutul de Cercetare de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, Rusia, pentru RT .
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că cei care au fost deja infectați cu Covid-19 sau cu alte variante se pot infecta și cu varianta Omicron.
Cercetătorii din Africa de Sud, țara unde a fost descoperită varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, își intensifică investigațiile și cercetările pentru a înțelege transmisibilitatea, gravitatea și impactul noii tulpini descoperite, menționează Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat.
Experții din OMS subliniază, potrivit datelor preliminare, că varianta Omicron reprezintă „un risc crescut de reinfectare”.
Citeste si: Șeful Pfizer a declarat că oamenii trebuie să se vaccineze anual împotriva COVID-19
Astfel, o specialistă sud-africană în microbiologie, Anne von Gottberg a confirmat faptul că în țara sa a fost observată o creștere a reinfectărilor în cadrul persoanelor care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta.
„În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, a spus experta.