Cunoscute ca și mialgii, durerile muscular apar indiferent de sex sau categoria de vârstă. În dependență de intensitate deosebim următoarele tipuri de dureri musculare: durere musculară ușoară, moderată și severă.
Cel mai des întâlnite sunt durerile musculare la nivelul picioarelor, gâtului și durerile de spate.
Cauzele durerilor musculare
Majoritatea cazurilor de dureri musculare vin ca o consecință a tensiunii, stresului sau a activității fizice realizate incorect.
Cel mai des întâlnite cauze a apariției durerilor musculare sunt:
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
suprasolicitarea mușchiului în timpul unei activități fizice realizate; tensiune musculară la nivelul uneia sau mai multor zone ale corpului; traumatism la nivelul muschiului produs în timpul suprasolicitării fizice sau a exercițiilor; hipocalcemia; neefectuarea exercițiilor de întindere și încălzire înainte de începerea unui antrenament fizic intens; durerea la nivelul întregului corp poate fi o consecința a unei infecții bacteriene sau virale, afecțiuni (hipertiroidism sau hipotirodism) sau o reacție adversă la medicamente (statine); deshidratarea; poziție inconfortabilă în timpul somnului și probleme cu acesta.
Simptomele durerii musculare
Pe lângă durere, mialgiile mai pot avea următoarele simptome: înroșirea zonei dureroase, inflamație și febra. Febra musculară are simptome precum: dificultate la mișcare din cauza durerilor la nivelul unui membru, pierderea puterii musculare pe termen scurt, oboseala musculară, mușchi sensibili la atingere.
Durerea musculară poate avea intensitate diferită, putând să dispară în câteva secunde (spre exemplu cârceii), zile sau luni.
Ea poate cuprinde toate grupele musculare sau poate fi localizată într-o anumită regiune a corpului. În dependență de afecțiunile în care se întâlnesc, durerile musculare pot fi însoțite de stare de oboseală permanentă, insomnie, febra sau artralgii (dureri localizate la articulații).
Tratament pentru durerile musculare
Odihna – joacă un rol foarte important atunci când avem nevoie de tratarea durerilor muscular și articulare. Este bine venit să avem minimum 7 ore pe noapte.
Mult contează și poziția de somn, care trebuie să fie una corectă, cu spatele cât mai întins. Comprese cu gheață – tot pentru a scădea din intensitatea unei dureri musculare este recomandata compresa cu apa rece. Aceasta are rolul de a scadea inflamatia, dar nu de a o elimina. Tratamente cu antiinflamatoare – în cazurile de dureri musculare severe, până a face un consult la un medicul specialist, se recomandă admnistrarea unor medicamente antiinflamatoare care servesc și ca remedii pentru febra musculară.
Atenție, acestea reduc din intensitatea durerii, dar nu elimina și cauza ei! Masajul – un kinetoterapeut poate rezolva fără dificultate o astfel de problemă, după câteva ședințe de masaj. Întinderea mușchilor prin exerciții de stretching (pilates, yoga) – realizate zilnic în prima parte a zilei,poate preveni apariția de dureri musculare. Foloseste un unguent local – un gel folosit pe zona inflamată, precum Diclofenac Sodic poate reduce durerea provocata de aceste dureri musculare.
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro