Echinocțiul de toamnă 2023. În acest an  echinocțiul de toamnă 2023 va avea loc în ziua de 23 septembrie 2023, când ziua și noaptea vor avea o lungime egală.

După ziua echinocțiului de toamnă 2023, ziua va fi mai scurtă decât noaptea până la echinocțiul de primăvară, 21-22 martie 2024.

Citește și: Fazele lunii sepembrie 2023. Când este Luna Nouă și Luna Plină?

Echinocțiul de toamnă 2023. Începând de la data echinocțiului de toamnă, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie 2023, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Echinocțiul de toamnă 2023- când cade exact în acest an

La solstițiul de iarnă, vom avea cea mai lungă toamnă din an și cea mai scurtă ziuă, după care ziua reîncepe să crească ușor-ușor, în detrimentul nopții.

În acest an, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 23 septembrie la ora 9,50. Anul viitor, în schimb, data echinocțiului de toamnă va fi 22 septembrie, la ora 15.44.  

Echinocțiul de toamnă 2023- ce înseamnă din punct de vedere astronomic

Dacă în emisfera nordică, în care ne aflăm și noi, echinocțiul de toamnă 2023 înseamnă începutul oficial al toamnei astronomice, în emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si