Echipamente horeca pentru restaurant: ce ar trebui să deții pentru a găti sănătos
Una dintre cele mai mari investitii pe care le poti face atunci cand deschizi un nou restaurant este bucataria.
O bucatarie comerciala are nevoie de echipamente de calitate industriala si de echipamente horeca special care sa reziste utilizarii intense din industria restaurantelor. Amenajarea unei bucatarii comerciale a restaurantului trebuie sa fie planificata cu atentie pentru a permite ca totul sa se desfasoare fara probleme din zona de pregatire catre mesele clientilor. In plus, toate vasele si ustensilele folosite, trebuie sa fie de calitate. Trebuie ales totul cu grija, in functie de locatia restaurantului, specificul lui, dar si de dimensiuni.
Bucataria este inima restaurantului tau, locul in care meniul tau prinde viata. Aici se prepara, se gateste si se consuma mancarea. Insa, bucataria este si centrul actiunii in multe alte moduri- bucataria gazduieste de obicei masina de spalat vase, ingredientele alimentare si toate ustensilele, vasele si echipamentele de gatit.
Spre deosebire de bucataria de acasa, in care esti doar tu si familia ta, o bucatarie de restaurant poate avea zeci de oameni care vin si pleaca pe parcursul unei zile, deci este important ca aceasta sa fie bine organizata.
Acest lucru nu numai ca economiseste timp pe parcursul programului de lucru, dar ajuta si personalul sa evite accidentele si reduce excesul de alimente aruncate.Una dintre cele mai mari cheltuieli pentru majoritatea restaurantelor noi este bucataria. Trebuie sa te gandesti ca ai nevoie de gratare, cuptoare, racitoare sau vase.
Daca achizitionezi echipamente noi de bucatarie, aminteste-ti ca, la fel ca la o masina noua, aceste articole se depreciaza in momentul in care parasesc showroom-ul.
O modalitate de a economisi bani in timpul procesului de pornire este inchirierea sau achizitionarea de echipamente de bucatarie second, mai ales daca esti la inceput de drum. Ulterior, poti sa iti echipezi totul cu ustensile noi. Insa, in ceea ce priveste alte elemente de echipament, precum obiecte mici, cum ar fi vesela, tacamuri, cosuri de paine, recipiente pentru condimente si ustensilele de servit, acestea trebuie sa fie noi. Este impardonabil sa ai vesela ciobita sau tacamuri care se vede ca au fost mai mult decat folosite. Retine ca echipamentul uzat nu vine de obicei cu garantie. In majoritatea cazurilor, aceasta nu este o problema, dar ar trebui sa iei in considerare ceea ce platesti.Cand cumperi echipamente de bucatarie, nu uita ca ai nevoie de cateva elemente de baza pentru a incepe. In orice caz, pe langa electrocasnice, nu uita de oale si vase speciale.
Ce fel de ustensile sunt ideale pentru gatit pentru bucataria profesionala, dar si pentru bucataria de acasa?
1. Oale din otel inoxidabil
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Otelul inoxidabil este materialul cel mai des gasit in vase de gatit. Poti gati multe varietati de feluri de mancare in astfel de vase, si, de asemenea, va fi pastrat un continut de nutrienti de aproximativ 60% pana la 70%. Cu toate acestea, abtine-te de la cumpararea ustensilelor din otel inoxidabil lustruite cu crom sau nichel, deoarece acestea pot fi nocive pentru sanatate.
2. Vase de sticla
Fara indoiala, printre cele mai sigure ustensile de bucatarie pe care le poti folosi pentru gatit si pentru a oferi preparatele alimentare este sticlaria. Sticla este un material non-reactiv, ceea ce inseamna ca nici nu elibereaza elemente daunatoare in alimentele gatite si nici nu indeparteaza elementele nutritive din alimente.
3. Vasa de alama
Alama este un material excelent atunci cand vine vorba de gatitul alimentelor, deoarece alimentele preparate in astfel de ustensile isi pastreaza pana la 90% din continutul nutritiv. Ustensilele din alama sunt excelente pentru a pastra intacta majoritatea nutrientilor din alimentele care sunt gatite. Singurul dezavantaj al utilizarii acestor ustensile este curatarea, deoarece trebuie sa ai mai multa grija atunci cand speli astfel de vase. De asemenea, nu gati alimente in astfel de ustensile daca alimentele sunt prea acide.
Daca gatitul in anumite tipuri de ustensile ajuta la adaugarea unor beneficii suplimentare pentru sanatate, pe de alta parte, exista unele materiale care pot reprezenta amenintari pentru sanatate daca gatesti alimente in ele.
1.Vase de ceramica
Nu exista nicio indoiala ca, atunci cand vine vorba de prajirea sau fierberea alimentelor, vasele din ceramica sunt o optiune excelenta. Cu toate acestea, partea trista este ca majoritatea ustensilelor de gatit cu acoperire ceramica au un strat foarte subtire si dedesubt poate exista un strat de aluminiu care poate prezenta pericole serioase pentru sanatate. Daca trebuie sa folosesti vase de gatit din ceramica, asigura-te ca vei cumpara vase cu acoperire ceramica mai groasa.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
A fost o vreme cand multe gospodarii si restaurante au fost inundate de vase din aluminiu. S-a stabilit ca aluminiul este un metal tirotoxic. Daca este utilizat
pentru gatirea alimentelor, poate fi periculos pentru alimente si, in timp, poate provoca tulburari hepatice, constipatie si chiar poate provoca tulburari ale creierului.
Acestea fiind spuse, ia in considerare sfaturile de mai sus cand alegi vasele de gatit pentru restaurantul tau, dar si restul echipamentelor. Daca nu stii de unde sa cumperi cele mai bune echipamente Horeca, poti intra pe site-ul magazinului stylehoreca.ro. Vei avea o gama larga de produse si preturi accesibile, astfel incat sa poti sa iti deschizi cu usurinta un restaurant si sa servesti preparate gustoase si sanatoase.