Pe 2 octombrie 2024, pasionații de astronomie vor avea ocazia să observe un fenomen spectaculos: o eclipsă inelară de Soare. Aceasta este a 18-a eclipsă inelară din secolul XXI și va oferi privitorilor din anumite zone ale lumii o imagine unică a Soarelui transformat într-un "inel de foc". În acest articol, vom explora ce înseamnă o eclipsă inelară, cum se va desfășura acest eveniment și din ce regiuni va putea fi observată.

Ce este o eclipsă inelară de Soare?

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna se află între Pământ și Soare, acoperind parțial sau total discul solar. În cazul unei eclipse inelare, diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, ceea ce înseamnă că Luna nu acoperă complet Soarele, ci lasă vizibil un cerc strălucitor în jurul său. Acest fenomen creează un efect spectaculos, cunoscut sub numele de "inel de foc", vizibil doar din anumite locuri de pe Pământ.

Pe lângă regiunea centrală unde eclipsa inelară este vizibilă, o mare parte a Pământului va experimenta eclipsa sub forma unei eclipse parțiale, unde doar o parte din Soare va fi acoperită de Lună.

Eclipsă de soare

Eclipsă de soare

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Eclipsă de lună pe 18 septembrie 2024. Care sunt de fapt efectele ei

Parcursul eclipsei din 2 octombrie 2024

Eclipsa inelară din 2 octombrie 2024 își va începe parcursul în Oceanul Pacific, la nord de Ecuator. Traiectoria sa va urma un traseu spre sud, traversând Patagonia, regiunea sudică a Argentinei și Chile, și va ajunge aproape de insulele Malvine. Evenimentul se va încheia în Atlanticul de Sud. Această eclipsă va fi observabilă cu magnitudinea de 0,93261, atingând apogeul cu aproximativ 56 de minute înainte de momentul maxim.

Din ce zone va putea fi văzută eclipsa?

Calea umbrei eclipsei inelare va trece în mare parte peste zonele nepopulate ale Oceanului Pacific. Singurele regiuni terestre care vor putea observa eclipsa inelară sunt:

Insula Paștelui, un teritoriu izolat situat în Pacificul de Sud;

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Cum se coc vinetele. Cea mai simplă metodă de a pregăti vinete gustoase pentru iarnă- wowbiz.ro

Părți mici din sudul Argentinei și Chile, la capătul continentului sud-american.

În aceste locuri, cei care se află în calea centrală a eclipsei vor avea ocazia să admire spectaculosul "inel de foc" creat de eclipsa inelară.

Eclipsă de soare  2 octombrie 2024

Eclipsă de soare 2 octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Misterul "petei albastre” din largul Groenlandei. Se anunță schimbări climatice fără precedent

Eclipsa parțială

Pe lângă regiunile unde eclipsa inelară va fi vizibilă, mai multe alte zone vor putea observa o eclipsă parțială. Aceasta include:

Sudul Americii de Sud: părți din Argentina, Chile și Uruguay vor vedea cum Luna acoperă parțial discul solar.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Hawaii: deși este departe de calea principală a eclipsei, locuitorii insulelor vor putea observa o eclipsă parțială la o scară mai mică.

Porțiuni din Antarctica: o parte a continentului înghețat va experimenta o eclipsă parțială, deși dintr-o poziție dificil accesibilă.

Această extindere a penumbrei Lunii va acoperi o regiune de mii de kilometri, oferind un spectacol ceresc pentru o bună parte a locuitorilor emisferei sudice.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si