In curand, si-a dat seama ca suferea de apendicita si ca viata ii era pusa in pericol. Confruntat cu o situatie disperata, doctorul trebuia sa aleaga: va muri sau se va opera singur.

Leonid Rogozov a ales a doua varianta. Aceasta este povestea lui.

O criza tot mai acuta

In dimineata zilei de 29 aprilie 1961, Rogozov a inceput sa sufere de o stare de slabiciune, greata si febra moderata.

Mai tarziu, a inceput sa simta dureri in partea dreapta a abdomenului. Rogozov si-a dat seama imediat ca suferea de apendicita acuta si ca trebuia sa ia masuri daca voia sa supravietuiasca.

„Se pare ca am apendicita. Nu ma plang, ba chiar zambesc. De ce sa imi sperii prietenii? Cine ar putea sa ma ajute? Singura ocazie in care acesti exploratori s-au intalnit cu medicina a fost, probabil, vizita la dentist”, scria Rogozov in jurnalul sau.

La inceput, a incercat sa faca orice pentru a-si ameliora starea. A apelat la singurul tratament disponibil in acele conditii: antibiotice si racire locala.

Dar starea generala a lui Rogozov se inrautatea. Temperatura crestea, iar starile de voma au devenit mai frecvente.

„Nu am dormit deloc noaptea trecuta. Doare ca naiba! E ca o furtuna de zapada care imi trece prin suflet si care urla ca o mie de sacali.

inca nu sunt simptome ca perforarea apendicelui este iminenta, insa un am un presentiment apasator…”, scria Rogozov.

Decizia nu mai poate fi amanata

In curand, medicul si-a dat seama ca starea sa e grava si ca avea nevoie de o operatie. si, de vreme ce era singurul medic de la statia de cercetare Novolazarevskaya, Rogozov stia foarte bine cine avea sa-l opereze.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Asta este… Trebuie sa apelez la singura cale de iesire: sa ma operez singur… Este aproape imposibil, insa nu pot sa-mi incrucisez bratele si sa renunt la lupta”, marturisea medicul in jurnal.

Asadar, Rogozov nu a avut de ales si a fost nevoit sa se opereze singur. in timpul interventiei, el a fost asistat de un sofer si de un meteorolog.

Acestia ii inmanau instrumentele medicale si tineau oglinda pentru ca doctorul sa poata observa zonele care nu erau vizibile in mod direct.

O operatie grea

Leonid Rogozov a inceput operatia intr-o pozitie semi-inclinata, pe jumatate intors pe partea stanga.

Dupa 30-40 de minute, a inceput sa ia pauze scurte, din cauza slabiciunii generale si a vertijului. in cele din urma, a reusit sa indeparteze apendicele, care era grav afectat.

A aplicat antibiotice in cavitatea peritoneala si a suturat rana.

Operatia durase o ora si 45 de minute. in timpul interventiei chirurgicale, echipa care il asista i-a facut fotografii.

„Am lucrat fara manusi. Era greu de vazut. Oglinda ajuta, dar te si incetineste – la urma urmei, infatiseaza lucrurile tocmai invers. Am lucrat in principal prin pipait. Am sangerat abundent, insa nu m-am grabit – am incercat sa lucrez eficient.

Deveneam din ce in ce mai slabit si capul a inceput sa mi se invarta. La fiecare 4-5 minute ma odihneam timp de 20-25 de secunde.

In cele din urma, l-am scos, apendice blestemat! Am observat cu groaza pata intunecata de la baza sa. Asta inseamna ca daca as mai fi asteptat inca o zi, ar fi explodat si atunci…”, a mai scris Rogozov.

Pentru Leonid Rogozov, totul a mers conform planului

Dupa operatie, temperatura corpului lui Rogozov s-a intors la normal in cinci zile. Copcile au fost indepartate la sapte zile dupa interventie.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Doctorul si-a reluat indatoririle dupa aproximativ doua saptamani. Aceasta operatie a inflacarat imaginatia publicului sovietic de la acea vreme.

Inclusiv in zilele noastre, operatia lui Rogozov ramane un exemplu de hotarare si de dorinta de a trai. in 1961, medicul a primit Ordinul Steagul Rosu al Muncii, insa, in ultimii sai ani, Leonid Rogozov a respins glorificarea faptei sale.

Cand i se spuneau astfel de vorbe, doctorul zambea si spunea: „O operatie ca oricare alta, o viata ca oricare alta.”

In octombrie 1962, Rogozov s-a intors la Sankt Petersburg (la acea vreme, denumit Leningrad) si a urmat studii postuniversitare. Mai tarziu, a lucrat ca medic in mai multe spitale din oras.

 

Sursa: Incredibilia

Din 1986 pana in 2000, a fost seful departamentului de chirurgie al Institutului de Cercetare in Pneumologie din Sankt Petersburg. Leonid Rogozov a murit in anul 2000, la varsta de 66 de ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si