In articol:
- Elena Udrea rămâne în arest până marți, 19 aprilie
- Ministerul Justiției de la București, anunț despre condiţiile de detenţie ale Elenei Udrea
- Elena Udrea, o săptămână de arest în Bulgaria
Curtea de Apel din Sofia a decis joi ca Elena Udrea să rămână în arestul poliției bulgare, menținând decizia Tribunalului din Blagoevgrad.
Citeste si: Boala de care suferă Elena Udrea. Din acest motiv zice că nu poate sta în arest
Cererea de extrădare a fostului ministru al Turismului se va rejudeca pe data de 19 aprilie. Elena Udrea va solicitat să fie plasată în arest la domiciliu, invocând motive medicale, însă cererea sa a fost respinsă.
Elena Udrea rămâne în arest până marți, 19 aprilie
Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o vinovată, săptămâna trecută, pe Elena Udrea de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru îmbunătățirea imaginii proprii.
Tot în dosarul "Gala Bute", fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani.
Elena Udrea a aflat joi că va rămâne în arest preventiv în Bulgaria până săptămâna viitoare, atunci când se va decide extrădarea sa spre România.
În cursul zilei de joi, iubitul Elenei Udrea a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care cere ajutorul Avocatului Poporului, Renate Weber:
Ministerul Justiției de la București, anunț despre condiţiile de detenţie ale Elenei Udrea
Ministerul Justiţiei a anunţat că a primit, joi, cererea autorităţilor judiciare din Bulgaria cu privire la condiţiile de detenţie de care ar beneficia Elena Udrea în cazul predării către România.
"Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia", se precizează într-un comunicat al MJ.
Ministerul Justiţiei spune că acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare.
Elena Udrea, o săptămână de arest în Bulgaria
Elena Udrea a fost reţinută joi în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a poliţiei române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria.
La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă.
Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.
Curtea Supremă de la Bucureşti a găsit-o pe Elena Udrea vinovată de organizarea ilegală a unei gale de box pe cheltuiala statului pentru a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor parlamentare din 2012, confirmând propria decizie din 2018, care a fost ulterior anulată de Curtea Constituţională din cauza unei nereguli.
Cu toate acestea, Udrea nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru pronunţarea hotărârii, alegând să se îndrepte spre Bulgaria cu o maşină la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, a anunţat poliţia română de frontieră. Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât nu i s-au impus restricţii de circulaţie în timp ce Curtea Supremă îşi pregătea hotărârea.
În 2018, Udrea a fugit în Costa Rica, înainte de a fi găsită de Interpol şi extrădată în România un an mai târziu. La întoarcere, ea nu a fost încarcerată, dar a fost obligată să plătească 8,1 milioane de lei (3,27 milioane de dolari) drept despăgubiri către trezorerie.