Emoții pentru Elena Udrea. 4 martie 2024 este ziua sentinței în celebrul dosar Hidroelectrica. Fostul ministru află azi dacă scapă pe motiv de prescripție a faptelor sau va trece prin rejudecarea dosarului.

Citește și: Ce a cerut Elena Udrea din închisoare? Fostul ministru al Turismului, deranjat de situația autostrăzilor din România: ”Este necesară o abordare mai pragmatică”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) ar putea decide încetarea procesului penal, întrucât faptele s-ar fi prescris, aşa cum a decis Curtea de Apel București, decizie care nu este însă definitivă.

Judecătorii de la Instanța Supremă ar putea să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023.

Această hotărâre ar putea implica continuarea procesului, potrivit concluziilor CJUE, care consideră că dosarele închise pe baza „marii prescripții” sunt contrare dreptului european.

Elena Udrea, bună de plată în dosarul "Hidroelectrica"

Judecătorii de la Curtea de Apel București au scris în motivarea hotărârii pe fond că toate apărările Elenei Udrea sunt „vădit nefondate”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Instanţa a dispus confiscarea de la Elena Udrea a aproximativ 3,4 milioane de euro.

Potrivit judecătorilor, Elena Udrea ar fi comis într-adevăr infracţiunea de trafic de influență în favoarea afaceristului Bogdan Buzăianu, însă în lumina deciziilor CCR și ICCJ pe tema prescripţiei, sigura soluție e cea de încetare a procesului penal.

Instanța de fond a decis, pentru a asigura recuperarea sumelor de bani – despre care judecătoarea scrie negru pe alb că provin din infracțiuni –a instituit pe numele Elenei Udrea măsura confiscării speciale până la concurenţa sumelor de 2.500.000

de euro, respectiv 900.000 de euro, urmând ca procesul să continue în civil.

„Dat fiind faptul intervenția prescripției generale înlătură numai răspunderea penală a inculpatei Udrea Elena, iar nu și caracterul penal al faptelor reținute în sarcina acesteia, iar sumele de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro dobândite de inculpata Udrea Elena au o proveniență ilicită, fiind dobândite prin săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, nejustificate, acestea vor fi supuse măsurii de siguranță a confiscării speciale”, a declarat judecătoarea în motivarea sentinței, potrivit Ziare.com.

Există un precedent într-un caz similar cu cel al Elenei Udrea

Chiar dacă Elena Udrea și-ar dori ca faptele judecate în dosar să fie prescrise, prin trecerea unei perioade prea mari de timp, există un precedent în care ÎCCJ a luat o decizie diferită.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Este vorba de avocatul Doru Boștină, dintr-un proces similar, arată Romania TV. Deși Curtea de Apel București a constatat prescripția faptelor, ICCJ a decis să trimită dosarul spre rejudecare.

Argumentul principal este că hotărârile CJUE nu se aplică doar în cazurile de fraudă cu fonduri europene, ci și în dosarele de corupție.

Astfel, se creează un precedent pentru cazul Elenei Udrea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si