Povestea 501 Originals începe cu Jacob Davis și cu o inovație în ceea ce privește îmbrăcămintea de lucru: nituri de cupru pentru pantalonii din pânză. Un succes instantaneu, Davis a prezentat salopeta cu talie nituită de cupru furnizorului său de produse, Levi Strauss. Urmând ca mai târziu, cei doi să facă echipă pentru o versiune a modelului din denim și pânză duck- brevetat în 1873, modelul va deveni cunoscut sub numele de 501.

Citește și: Iată ce să iei cu tine când pleci într-o excursie pe 4 roți – masa de camping reprezintă un obiect esențial!

În perioada anilor 1930, modelul devenit un element de bază al îmbrăcămintei de lucru occidentale. De la un model favorit printre cowboy și călăreții de rodeo, compania ajunge să transpună romantismul Occidentului în reclamele sale. Mai mult, Vogue a publicat un articol în care recomandă blugii 501 pentru femeile care se află în vacanță la ferme, fiind o nouă tendință. În 1939, John Wayne a purtat o pereche de 501 Originals cu tivul suflecat- în filmul Stagecoach-, pornind astfel o relație de lungă durată cu Hollywood.

Citește și: Parfumuri bărbătești pentru iarnă: cum le alegi pe cele mai potrivite

Cu toate acestea, abia după cel de-al Doilea Război Mondial, blugii 501 au fost în centrul atenției. Dintr-un articol dedicat îmbrăcămintei de lucru, pantalonii – cu un fit mai pliat pe picior și fără nasturii de la spate și bretele – erau acum priviți ca o ținută casual.

Cluburile de motocicliști, artiștii, muzicienii și, cel mai important, adolescenții, au îmbrățișat 501 Originals pentru stilul lor durabil și utilitar. În plus, au devenit o declarație cool și ieșită din tipare datorită lui Marlon Brando în filmul The Wild One din 1953.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Cele mai populare destinații de vacanță în 2023

În anii 1960, blugii 501 erau un element de bază al subculturilor de pretutindeni. Au fost purtați la Woodstock, în timpul mișcării pentru Drepturile Civile și la protestele din Vietnam, precum și de subculturile Mods și Rockers din Marea Britanie. Prezența lor devine tot mai constantă în filme emblematice, ba chiar în cazul lui Bob Dylan, își fac prezența pe coperta de album. Au devenit sinonimi cu tineretul, cât și cu conceptul de contracultură, modelul fiind adesea interzis în școli. Un act care a contribuit și mai mult la iubirea adolescenților față de 501.

Citește și: Sfaturi pentru alegerea pantofilor confortabili pentru copii

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De-a lungul anilor '70 și '80, blugii 501 s-au globalizat. Devin un produs nelipsit de pe piețele negre, în special în cele din fosta Uniune Sovietică. În Japonia, pe măsură ce popularitatea față de îmbrăcămintea edgy a crescut, vintage 501 Originals capătă un caracter must-have.

Vedetele rock precum Kate Bush și Kim Gordon i-au purtat rupți și uzați, în timp ce vedetele hip-hop precum Run D.M.C. și N.W.A îi preferau negrii și baggy. Personaje emblematice în domeniul tehnologiei precum Steve Jobs i-au purtat la fel ca motocicliștii din Oakland, Chicanos din L.A. și Bobos din Paris.

Citește și: Cine sunt fermierele fierbinți de pe TikTok. Au renunțat la oraș și fac bani pe internet

Numiți de revista Time în 1999 drept „articolul de modă al secolului 20”, blugii 501 și-au continuat ascensiunea de succes drept un articol emblematic și în secolul 21.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si