Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi președinți vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Citește si: Emmanuel Macron declară că Rusia nu trebuie să fie umilită: „Sunt convins că Franței îi revine rolul de a fi o putere de mediere”

Alte teme de discuție vizează aderarea României la Spațiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Despre ce vor discuta Klaus Iohannis și Emmanuel Macron

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De asemenea, ei vor discuta despre evoluția situației de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei şi refugiaților ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucția acestei ţări.

Citește si: Zelenski îl critică pe Emmanuel Macron. "Discută în van cu Putin"

Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României,

Franței şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Citește si: Emmanuel Macron spune că vrea pace în Ucraina fără „umilirea” Rusiei

Miercuri, la vizita la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron a ajuns, marți seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile. ”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenți”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulțumit Armatei române pentru primire şi cooperare.

Citește si: Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine în România pe 15 iunie! Cu ce ocazie vine liderul francez la noi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si