Macron și Orban  s-au întâlnit ultima oară la Paris în 2019. Cei doi au preferat să-şi scoată în faţă alianţa în subiecte ca domeniul nuclear sau apărarea europeană, aflate în programul preşedinţiei Franţei a Ununii Europene (UE).

Citeste si: Emmanuel Macron își dorește o UE ,,capabilă să-şi controleze frontierele”, printr-o reformare a spaţiului Schengen

Macron a declarat că au dezacorduri politice cunoscute

După ce i-a strâns călduros mâna interlocutorului său, fără să se poticnească în subiectele care-i despart, preşedintele francez a declarat ”Avem dezacorduri politice cunoscute, dar avem voinţa să cooperăm pentru Europa şi de a fi parteneri loiali”.

”Adversari politici şi parteneri europeni în acelaşi timp, noi acceptăm definiţia Franţei, patria enciclopediştlor”, a declarat Viktor Orban.

Emmanuel Macron a mulţumit Ungariei pentru participarea la Grupul European al Forţelor Speciale Takuba, în Sahel, iniţiat de Paris, ”pentru a lupta împotriva terorismului”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a fost arestat după ce a aruncat cu un ou în Președintele Franței, Emmanuel Macron

Preşedintele francez şi-a început vizita cu un omagiu filosoafei Agnès Heller

Luni la prânz, imediat după ce a sosit la Budapesta, el s-a recules la mormântul filosoafei, decedată în 2019, pe care a primit-o la Paris.

Liderul ungar, care i-a primit în această toamnă pe rivalii de extremă dreapta ai preşedintelui francez, pe Eric Zemmour în septembrie, iar apoi pe Marine Le Pen, în octombrie, este citat cu regularitate de către Emmanuel

Macron ca fiind liderul taberei suveraniste în UE, căruia îi opune tabăra eurofilă ”progresistă”.

Ce i s-a cerut lui Macron să facă?

Cu o zi înaintea vizitei în Ungaria, Reporters sans frontières (RSF) i-a cerut lui Macron ”să facă lumină” asupra folosirii programului informatic de spionaj Pegasus ”împotriva jurnaliştilor”, în contextul în care Ungaria este singurul stat membru UE care figurează pe lista publicată în iulie de către Consorţiul Jurnaliştilor de Investigaţie.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu primarul liberal al Budapestei Gergely Karacsony şi cu Peter Marki-Zay, candidatul unic al opoziţiei care speră ca în alegerile legislative din aprilie 2022 să-l înfrângă pe Viktor Orban.

Orban este la putere din 2010, ceea ce face din el cel mai vechi lider UE la putere după plecarea Angelei Merkel.

Citeste si: ,,Trump al Franței'' a ajuns să fie cel mai de temut rival al lui Emanuel Macron

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si