FOTO:Ziarul Lumina

Se pare că cele mai vechi abuzuri au avut loc în 2007 și deși majoritatea celor anchetați au refuzat să vorbească, oamenii legii doresc să extindă ancheta şi împotriva celor care au ştiut, dar au tăcut în toţi aceşti ani.

Dosarul agresiunilor sexuale care au avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” este unul dintre cele mai ample de acest gen pe care l-a instrumentat vreodată Parchetul din Iaşi.

Zeci de martori au fost audiaţi în ultimele luni de procurorul Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Anchetatorul a avut reale dificultăţi în a obţine detalii despre orgiile sexuale ce au avut loc în ultimul deceniu la Huşi, în special din cauza reticenţei foştilor elevi – mulţi actuali preoţi – care au fost audiaţi.

Cazul episcopului de la Huși: sunt căutați toți cei care au acoperit abuzurile preoților

Zeci de înregistrări, care au ieșit la iveală, l-au implicat și pe fostul epsicop de Huși, Corneliu Bârlădeanu. El i-a păstorit pedagogic şi duhovniceşte, începând cu anul 2007 pe mulți foști seminariști.

episcop huși abuzuri

„Nu ştiu”, a fost răspunsul-laitmotiv al majorităţii celor interogaţi, din această cauză procurorul fiind nevoit să ofere unora dintre victime măsuri de protecţie specială. Un actual preot, violat de fostul arhimandrit de la Catedrala Episcopală Huşi, are statut special în dosar, având identitatea protejată.

A fost singura modalitate prin care acesta a fost de acord să îşi susţină plângerea împotriva lui Jitaru. Alte două victime au mai fost de acord să povestească ororile sexuale pe care le-au suportat în perioada în care urmau şcoala de preoţie. Una a găsit puterea să o facă deşi a avut, după izbucnirea scandalului de la Huşi, tentative suicidare, au mai arătat sursele citate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Reacția Episcopiei Hușilor nu a întârziat să apară: „Clientul meu a pledat nevinovat. Consider că probele administrate la dosarul cauzei nu sunt elocvente. Sunt surprins de soluţia dată de instanţă, de emiterea mandatului de arestare pe o perioada de 30 de zile, pe care am contestat-o. Pentru mine e surprinzător pentru că după trei ani de zile de la presupusele acte materiale s-a constatat că este un pericol pentru ordinea publică“, a declarat Liviu Bran. Carmen Codreanu, avocata lui Jitaru, a precizat că şi acesta îşi susţine nevinovăţia. Zilele acestea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României va lua o decizie definitivă în privinţa arestului.

Citeste si: Tragedie la Ploiești. Un elev s-a aruncat în fața trenului

Citeste si: Revoltă în PSD. „Sunt alungate toate vocile puternice care au dat acestui partid vigoarea de altădată. Gata! Ajunge!"

Citeste si: Cartel Alfa acuză Executivul că intenţionează să modifice legislaţia care prevede majorarea punctului de pensie

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au reacţionat după reţinerea fostului conducător al acestei unităţi şi au precizat că aşteaptă o decizie definitivă şi irevocabilă în acest caz. „ Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană”.

Citeste si: Bomba uriașă din cazul Caracal. Dezvăluirile stârnesc o revoltă uriașă

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si