Noi sciziuni apar în interiorul alianței NATO, spre satisfacția Rusiei lui Vladimir Putin, care se află într-un război deschis cu Occidentul, nu doar cu Ucraina.
Citește și: Noi tensiuni la extinderea NATO. Motive de satisfacție pentru Rusia lui Putin
„Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul nostru pentru NATO”, a spus luni președintele Erdogan, în primul răspuns oficial la actul unui politician anti-islam în timpul unui protest de sâmbătă din Stockholm.
Protestul a fost aprobat de poliția suedeză în ciuda obiecțiilor Turciei, potrivit RFI, iar unul dintre manifestanți a ars cartea sacră a islamului, Coranul.
Ce șanse mai au Suedia și Finlanda să adere la NATO
Comentariul lui Recep Erdogan a îndepărtat și mai mult perspectivele ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței de apărare occidentale înaintea scrutinului prezidențial și parlamentar al Turciei din luna mai.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Turcia și Ungaria sunt singurii membri NATO care nu au ratificat decizia istorică a vecinilor nordici de a-și rupe tradiția de nealiniere militară, ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Citește și: Erdogan i-a cerut lui Putin o "încetare unilaterală a focului"
Premierul maghiar Viktor Orban a promis că parlamentul Ungariei va aproba cele două memorandumuri luna viitoare.
Erdogan: Nu se mai pot aștepta la bunăvoință din partea noastră
Dar președintele Turciei a lansat luni un nou avertisment dur după gestul șocant din weekend din capitala Suediei.
„Este clar că cei care au provocat o asemenea rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la nicio bunăvoință din partea noastră în ceea ce privește cererea lor de aderare la NATO”, a spus Erdogan.
Liderii suedezi au condamnat ferm acțiunile politicianului de extremă dreapta Rasmus Paludan, dar au apărat libertatea de exprimare din țara lor.
Erdogan a stabilit deja o serie de condiții dure care includ o cerere ca Suedia să extrădeze zeci de suspecți, în mare parte kurzi, pe care Ankara îi acuză de „terorism” sau de implicare într-o lovitură de stat eșuată din 2016.