Celebrand munca femeilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, afisul in culori vii arata o tanara femeie din profil in tinuta albastra de muncitoare, pe fundal galben, ridicandu-si maneca pentru a arata forta bratului si a spune "Putem sa o facem!".

Afisul a fost expus pentru scurt timp in uzinele americane in 1943 ca simbol al luptei contra absenteismului si descurajarii la apelurile la greva.

Posterul a devenit emblematic pentru rolul femeilor care au inlocuit in uzine barbatii plecati pe front si a fost copiat, imitat si parodiat in nenumarate situatii, arborat la manifestatiile feministe.

in Statele Unite, milioane de femei care au lucrat in timpul Razboiului sunt cunoscute sub numele de "Rosie the Riveter".

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Naomi Parker Fraley a ignorat aproape pana la moartea sa, sambata in Longview, statul Washington, ca a fost cea care l-a inspirat pe creatorul afisului, J. Howard Miller.

Pentru mult timp, o alta muncitoare, Geraldine Hoff Doyle, a fost identificata ca cea care s-a aflat in spatele afisului.

O lunga ancheta condusa din 2010 de profesorul James J. Kimble de la Universitatea americana Seton Hall a dus la o fotografie publicata in presa in 1942 in care apare Naomi Parker Fraley.

In imaginea alb-negru, tanara in varsta de aproximativ 20 de ani poarta o bandana cu buline albe care ii tine parul strans in timp ce opereaza la o masina de

uzina de echipament militar din orasul Alameda, in California.

"Femeile din aceasta tara au nevoie de simboluri in zilele noastre", declara Naomi Parker Fraley intr-un interviu pentru revista People in 2016. "Daca ele cred ca sunt unul dintre ele, asta ma face fericita".

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si