Close sidebar
Close sidebar

Este oficial. Voucherele de energie, valabile și în 2024. Banii cheltuiți incorect se suportă de la bugetul de stat

Guvernul României a adoptat joi, 16 noiembrie, o Ordonanță de Urgență în domeniul fondurilor europene nerambursabile care conține mai multe prevederi cu privire la cardurile de energie.

Sorin Negru,

Vouchere pentru energie 


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat, după ședința de guvern, că s-a prelungit perioada de valabilitate a voucherelor de energie.

Citește și: VIDEO- Noua directivă a Uniunii Europene ar putea interzice sobele până în 2024

Românii cu venituri mici pot deconta facturile la energie (sau o parte din ele) cu ajutorul cardurilor subvenționate din fonduri UE până la data de 31 martie 2024.

"Începem cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie: am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024.

Termenul iniţial era 31 decembrie 2023", a precizat Câciu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ministrul de resort a precizat că prelungirea a fost aprobată în urma e consultări cu Comisia Europeană şi a unui "dialog pozitiv" avut cu reprezentanţii CE.

Compensarea prețurilor la energie a fost o măsură importantă în toate statele UE, prin care s-a asigurat sprijin familiilor vulnerabile.

Din păcate, fondurile europene dedicate acestui ajutor vor fi sistate de anul viitor, Europa trecând cu bine de perioada mai grea de criză energetică, post-invazia Ucrainei. 

Ce pot plăti românii cu voucherele de energie

Ajutorul plătit din bani europeni are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul s-a acordat în două tranșe în acest an, a câte 700 lei fiecare.

Serviciile și produsele care s-au putut plăti sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Vouchere pentru energie 2024

Modificările aduse prin OUG-ul emis de Guvern

Cardurile de energie din tranșa I necheltuite până în prezent mai au un termen de grație până la 31 decembrie 2023.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

„(10) Perioada de valabilitate a cardului de energie pentru semestrul I al anului 2023 este până la data de 31 decembrie 2023 şi acesta poate fi acceptat în reţeaua teritorială a Companiei Naţionale Poşta Română- S.A. până la data de 31 martie 2024.
(11) Perioada de valabilitate a cardului de energie pentru semestrul al II-lea al anului 2023 este până la data de 31 decembrie 2023 şi poate fi acceptat în reţeaua teritorială a Companiei Naţionale Poşta Română- S.A. până la data de 31 martie 2024”, se spune în proiectul de OUG.

Legea aprobată azi de Guvern mai prevede că Poşta Română are obligaţia de a nu efectua plăţi prin mandat poştal după data de 31 martie 2024.

În plus, banii care au fost cheltuiți corespunzător și nu pot fi decontați de Comisia Europeană se suportă de la bugetul de stat:
„(3) Categoriile de cheltuieli efectuate cu valoarea nominală a sprijinului pentru persoanele vulnerabile în vederea compensării preţului la energie, în perioada de valabilitate a acestuia, care nu pot fi decontate din fonduri externe nerambursabile pentru neîncadrarea în categoriile de cheltuieli eligibile, neîncadrarea în categoriile de beneficiari-ţintă rămân cheltuieli definitive ale bugetului de stat”, se spune în documentul adoptat azi.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI