Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 1 ianuarie 2024?! Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în prima zi din an, iar pentru mulți românii este și un motiv de petrecere. Totodată, vorbim și de o zi încărcată de tradiții și obiceiuri, iar cei mai mulți dintre noi încă ținem cont de lucrurile pe care nu trebuie să le facem azi.

În ceea ce-l privește pe Sfântul Vasile, există numeroase tradiții și superstiții, dar și o legendă potrivit căreia el i-a cerut Domnului o zi așa că i-a fost dată prima din an.

După ce a primit-o, Sfântul Vasile ar fi luat un clopoțel de care a legat o rămurică de brad și a mers la Dumnezeu pentru a-i ura numai lucruri bune și a-i mulțumi pentru darul său.

Ce sărbătoare mare este în calendarul ortodox la data de 1 ianuarie 2024

La fiecare început de an se sărbătorește Sfântul Vasile cel Mare. Tradiția este respectată de secole și încă se păstrează o serie de obiceiuri de care oamenii țin cont la fiecare dată de 1 ianuarie. Vasile cel Mare a fost arhiepiscop în secolul al IV-lea.

Acesta s-a născut în anul 330 și a trăit până în 379, viața s-a fiind dedicată bisericii. Sfântul Vasile a dat totul pentru a apăra credința adevărată în Dumnezeu. În 370, el a fost desemnat arhiepiscop al Cezareei, iar în 379 s-a stins din viață.

Vasile cel Mare a fost primul ierarh care și-a oferit aportul la ridicarea spitalelor pentru cei nevoiași, dar și pentru ridicarea unui așezământ destinat femeilor cu moravuri ușoare.

În ziua de 1 ianuarie, când se serbează Sfântul Vasile cel Mare, mii se români își sărbătoresc onomastica. Peste 500.000 de români poartă numele de Vasile sau alte variante derivate din acesta, așa că data de 1 ianuarie le aduce un motiv dublu de petrecere.

biserica

Interior de biserică

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții de Sfântul Vasile

În lumea creștină sunt numeroase tradiții pe care credincioșii le respectă de Sfântul Vasile.

Unul dintre cele mai cunoscute este umblatul cu Sorcova. Copiii sunt, în general, fanii acestor obiceiuri și an de an se strâng în grupuri și pleacă la sorcovit.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 31 decembrie 2023?

Localnicii care le deschis ușile sau porțile sunt sorcoviți și li se urează de bine pentru anul ce tocmai începe, însă dau la schimb și bani, portocale sau covrigi.

Se spune că în prima zi a anului, pentru belșug și spor la muncă, oamenii ar fi bine să ia în mână unealta cu care lucrează și să o miște de trei ori.

Totodată, tradiția mai spune că vremea din această zi dă verdictul pentru noul an. Cum va fi vremea de 1 ianuarie, va fi și anul care începe! Dacă avem o zi însorită, noul an va fi unul roditor și plin de belșug, însă dacă ziua va fi înnorată și vremea urâtă, atunci nici anul care vine nu va fi așa bogat.

Se spune că primul musafir care îți intră în casă în acest an trebuie să fie bărbat.

Dacă musafirul este bogat, atunci ai putea avea parte de un an îmbelșugat. Totuși, dacă musafirul este sărac, se spune că așa va fi și anul tău.

Conform tradiției, cine doarme mult de Sfântul Vasile va fi leneș tot anul, iar cine se spală pe față de dimineață, ar fi bine să pună în prosopul curat și un ban din aur ori argint, pentru belșug și sănătate.

Ce nu trebuie să faci de Sf. Vasile

Așa cum sunt tradiții ce aduc doar bine, există și o listă de lucruri pe care nu ar trebui să le faci, tocmai pentru că își vor aduce ghinion și probleme în tot restul anului. După cum spune tradiția, în ziua de Sfântul Vasile nu ai voie să:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Tradiții de Sfântul Vasile 2024. Obiceiuri și superstiții românești

În această zi, nu se dă nimic cu împrumut, mai ales bani! Este bine să eviți să împrumuți lucruri din casă, diferite obiecte și mai ales bani ca să nu se lege farmecele de tine.

În ziua de Sfântul Vasile nu ai voie să faci treabă în casă! Este o zi în care nu se coase, nu se spală rufele și nici nu se mătură în gospodărie.

Una dintre cele mai importante tradiții de Sfântul Vasile este că nu ai voie să te cerți cu nimeni. Indiferent cât de multă dreptate ai avea, ar fi bine să nu te cerți pentru că se spune că veți rămâne la cuțite tot anul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si