Proiectul care privește introducerea impozitului progresiv încă nu este o certitudine, se află doar în stadiul unei propuneri și presupune introducerea unor praguri în funcție de care să se calculeze exact cât plătește fiecare salariat în parte. Consultantul financiar, Adrian Benta, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro dacă această propunere ar fi o idee bună dar și despre ce ar presupune mai exact.

Impozitul progresiv, demotivează angajații

”Deocamdată, este o discuție, nu este încă o decizie pentru că nu poți să scoți impozitul pe venit din contextul asigurărilor sociale. Impozitul pe venit în procent de 10%, dar mai avem 35% asigurări sociale, formate din pensie 25% și sănătate 10%”, a spus acesta.

Adrian Benta - consultant financiar

Adrian Benta - consultant financiar

[Sursa foto: Adrian Benta - Facebook]

Citește și: Profesoara de științe dată afară după clipurile erotice filmate la catedră șochează din nou

Orice impozitare care duce la mai mult de 50%, demotivează total angajații. Și, presupunând că acei salariați care au salarii mari, sunt performanți, sunt pregătiți profesional o să își pună problema, de ce aș mai învăța și de ce m-aș mai strădui ca să iau un salariu mare, ca mai apoi să mă taxeze mai mult”, a mai adăugat Adrian Benta.

Impozite mai mari pentru salariile de peste 10.000 de lei net

Mai exact, propunerea se adresează salariaților care câștigă mai mult de 10.000 de lei  net, adică în jur de 17.000 de lei brut, atât cât ar trebui să însemne primul prag. Astfel, ei ar plăti un impozit mai mare cu 5 sau 6% decât restul angajaților. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

”Discuția trebuie dusă în paralel cu ce se întâmplă cu asigurările sociale care sunt foarte mari în România. Iar, din punctul meu de vedere, ca salariat, cât și ca angajator aș spună că o taxare mare va duce din nou la creșterea cheltuielilor angajatorului pentru că omul odată ce a avut un salariu în mână, trebuie neapărat să păstreze acel salariu în mână, ceea ce duce la cheltuieli mai mari ale angajatorului. Nu mi se pare o discuție corectă dacă nu se ia în considerare și o reducere a asigurărilor sociale”, a mai explicat consultantul financiar.

 Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari

Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari

[Sursa foto: PixaBay]

”Ar fi vorba despre salariile de peste 10.000 de lei, exact salariile unor oameni performanți, 2000 de euro în mână sunt salarii bune în România”, a precizat el.

Citește și: Caz revoltător! O bătrână a rămas fără pensie, telefon și curent electric, după ce banca a declarat-o moartă: „Ne cerem scuze”

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce Pitbull refuză să folosească un smartphone? Superstiția neobișnuită din spatele alegerii lui artitului- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

În acest moment, impozitul este de 10%, indiferent de salariu, adică în jur de 1.100

de lei. În ianuarie 2023, aproape 4,5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au fost plătiţi statului. 

Nu se știe dacă acest proiect va fi fezabil, înă, șeful ANAF a avut o întâlnire în regim de videoconferință cu reprezentanții Băncii Mondiale unde a fost discutat și acest subiect.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si