In articol:
- Proteinele de origine vegetală în post
- Sursele de proteină complete: soia, tofu, edamame
- Sursele de proteină incomplete: năut, fasole, linte
- Produse de post, ultra-procesate, un pericol
- Cine nu ar trebui să țină post?
Proteinele de origine vegetală în post
Medicul a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum putem combina produsele de post pentru a avea aportul necesar organismului de proteine vegetale.
”Proteinele de origine vegetală majoritatea sunt incomplete, adică nu conțin toți acești 9 aminoacizi esențiali. Atunci se fac combinații din diverse surse vegetale. Vestea bună este că nu trebuie să aducem toți acești aminoacizi la o singură masă, pot fi aduși la mese diferite. Va fi important să facem combinațiile potrivite și să aducem aceste surse de proteine vegetale”, mai spune medicul.
Citește și: VIDEO- „Mâncăm putin, des și slăbim”: Ce spun instrcutorii de fitness despre acest mit
Sursele de proteină complete: soia, tofu, edamame
”Cele complete ar fi proteinele din soia, aici avem variantele de produse pe bază de soia care pot fi folosite în diverse ghiveciuri de legume, supe, ciorbe. Ar mai fi tofu, edamame și tempeh.
Sursele de proteină incomplete: năut, fasole, linte
La sursele de proteină incomplete, trebuie să avem grijă ce combinații facem: ”Avem leguminoasele, fasole, năut, linte. Acestea pentru a deveni complete le combinăm. Spre exemplu, orezul brun cu fasole, humusul- năut și tahini. Vorbim aici și de oleaginoase- migdale, nuci, alune- reprezintă tot o sursă de proteină, dar incompletă. Mai combinăm ca să obținem o proteină completă lintea cu orez, spre exemplu. Mai avem drojdia de bere inactivă și diverse semințe de in, floarea soarelui, dovleac. La capitolul cereale, avem hrișca, amarantul, iar la legume- ciuperci, spanac, sparanghel, avocado”.
Produse de post, ultra-procesate, un pericol
În acestă perioadă, în supermarketuri găsim o mulțime de produse de post. E foarte important să citim cu mare atenție eticheta și lista de ingrediente.
”În general, este bine să evităm produsele procesate și ultra-procesate. Am observat și eu, uitându-mă prin magazine, pseudo-paste de brânză, creme de brânză care conțin niște uleiuri de cocos foarte nesănătoase. La pateurile vegetale, trebuie citită cu mare atenție eticheta și să vedem și conținutul de aditivi pentru că, încercând să mâncăm sănătos, putem să mâncăm, de fapt, ultra-procesat, ceea ce înseamnă foarte nesănătos. Alimentația procesată și ultra-procesată este asociată cu risc crescut de boli cronice și nu dorim așa ceva”, mai spune medicul Anca Hâncu.
Citește și: VIDEO- De evitat! Băuturile carbogazoase pot duce la senzația de balonare
Cine nu ar trebui să țină post?
Nutriționistul nu recomandă postul pentru copii în creștere. Persoanele care au boli cronice, diagnosticate, ar trebui să ceară mai întâi sfatul medicului:
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”Eu nu recomand post pentru copii în creștere. În primul rând, contraindicat este pentru persoanele cu malnutriție, persoanele în convalescență sau diverse persoane cu afecțiuni digestive. Dacă există boli cronice, diagnosticate, să ceară întâi sfatul medicului și să aibă grijă să țină postul corect. Care este riscul, pentru că am vorbit de proteine, grăsimi? De ce poate fi postul incorect, ce se poate întâmpla? Dacă nu știm să ne aducem o cantitate suficientă de proteine, ceea ce nu este foarte ușor, pentru că toate aceste combinații- linte cu orez, năutul, aduc o cantitate mică de proteine la pachet cu mai mulți carbohidrați decât poate am avea nevoie.
Riscul este să mâncăm alimente nesănătoase. Spre exemplu, cartoful pai este un aliment de post, dar complet nesănătos, plin de calorii și de grăsimi și ne va îngrășa. De asemenea, excluzând proteina, apare pofta de dulce, apare o foame teribilă și atunci există numeroase dulciuri de post și lumea merge spre dulciuri. Mulți se îngrașă și pierd din masa musculară”.