Miercuri, la ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătatii au fost anunțați verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. Mai exact, în data de 21 noiembrie toți pacienții și personalul spitalului au consumat preparate din pește de la o mănăstire din apropiere. 

Celulă de criză activată, după incidentul șocant din spital

La o zi distanță, 3 pacienți au murit, iar unul se afla internat în stare gravă  la Spitalul din Bârlad. Acum, ministerul Sănătății demarează o anchetă pentru verificarea condițiilor igienico-sanitare din spital. De asemenea, probe din alimentele consumate au fost preluate și direcționate către Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice. Alte 30 de persoane au acuzat simptome grave și au fost transportate de urgență la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. 

Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pericolul din spatele afecțiunilor digestive, dar și cum pot fi acestea evitate. De asemenea, medicul a îndemnat persoanele care au anumite simptome specifice să se prezinte de urgență la spital, pentru ca starea să nu se înrăutățească.

”Trag un semnal de alarmă și verificați cu mare atenție orice aliment preparat și conservat în gospodărie, mai ales în perioada asta pentru că sunt tot mai multe cazuri de afecțiuni digestive ce ar fi putut fi evitate.

Țineți cont că ar trebuie să mai aruncați orice fel de aliment conservat dacă recipientul este bombat și trebuie fiert minim 10 minute. Iar enterocolitele și toxiinfecțiile alimentare pot fi letale. Mai ales la persoanele în vârstă, sau cele foarte tinere cu imunodeficiențe, cu patologie asociată semnificativă starea pacientului se poate agrava foarte rapid. Sunt câteva semne de alarmă și vorbesc de scaune moi, apoase, numeroase, până la 20 de scaune pe zi, greață, vărsături, dureri abdominale, difuze, frecvent sub formă de crampe, dar se pot asocia semne de gravitate și care se pot manifesta foarte repede.
Aici vorbesc de febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare, reducerea diurezei, asta înseamnă de fapt șoc hipovolemic, sau șoc toxicoseptic care evident că poate duce la decesul pacientului”
, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Imagine dintr-un spital și Spitalul Murgeni.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Citește și: Academia de Poliție, prima reacție după ce studenții au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. ,,Nu s-a mai semnalat nicio altă solicitare de asistenţă medicală sau alte cazuri de îmbolnăviri în rândul studenţilor"

Care sunt simptomele care ne indică o afecțiune digestivă?

Totodată, cadrul medical a precizat că degradarea stării pacienților în astfel de cazuri este extrem de rapidă, iar în cazul vârstnicilor sau a copiilor, afecțiunile digestive pot fi letale. Însă, cacă pacientul ajunge la terapie intensivă nu este un semn de gravitate, s-ar putea să fie un plus de monitorizare pentru el, deoarece poate are o stare biologică precară de dinainte de a fi internat cu patologia respectivă. 

”Sunt două criterii de a nu temporiza prezentarea la medic dacă formele sunt severe și am zis diaree expozivă, cu sânge, trenantă, alterarea stării generale sau semnele de șoc hipovolemic, pacientului îi este sete, îi scade tensiunea, amețește, este confuz.

Iar partea a doua este cel care vine tot dintr-o instituție de îngrijire, cum e spitalul de plasament, vârstnicul, pentru că la ei aceste dezechilibre hidroelectrolitice pot fi importante și degradarea pe funcție renală sau cardiovasculară pot fi iar la fel de importante. Ați văzut că au intrat în comă și nu au mai putut fi resuscitați. E o urgență din acest punct de vedere și da, se moare dintr-o afecțiune digestivă dacă nu este corectată la timp ”, a mai spus medicul.

Imagine reprezentativă pentru o durere abdominală.

[Sursa foto: PixaBay]

În această perioadă, persoanele ar trebui să aibă grijă și la alimentele de post care sunt conservate. De exemplu, pentru siguranța sănătății, specialistul recomandă fierberea conservelor pentru minim 10 minute.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

”Mă aștept ca în următoarea perioadă de post să avem cazuri dacă nu se respectă regulile. Deci din conserve se poate face botulism, e rară dar mortală dacă nu sunt conservate corespunzător se dezvoltă sporii sub capac. Nu este neapărat să luăm din alimente, se pot agăța. Vorbesc de enterocolită ca de o boală a mâinilor murdare. Adică un purtător sănătos poate să o transmită mai departe prin obiecte murdare, prin contaminarea alimentelor. Putem vorbi și de contaminarea cu exogene cu otravă de șoareci, care poate duce la hemoragia digestivă. Vorbim și de conservele cu ciuperci, deoarece sunt foarte multe borcane cu zacuscă de ciuperci făcută în casă”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Citește și: Academia de Poliție, prima reacție după ce studenții au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. ,,Nu s-a mai semnalat nicio altă solicitare de asistenţă medicală sau alte cazuri de îmbolnăviri în rândul studenţilor"

Potrivit  observator.ro, meniul de pomană oferit de mănăstire pacienților de la Spitalul de Psihiatrie, ar fi conținut pește Pangasius, un tip de pește considerat toxic de pe piață.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si