Andreia Chiperi, vlogger al proiectului ”HaiHui în Doi” a fost recent plecată în Bhutan, o țară pe care își dorea atât de mult să o viziteze. De data aceasta, românca a călătorit singură din Bangladesh către Țara fericirii, Ion, soțui ei, rămânând să o aștepte. Totul a fost așa cum se aștepta, fiecare loc vizitat având o poveste fascinantă în spate.

Pentru a ajunge însă în Bhutan trebuie contractată o agenție locală, acreditată de Guvern cu care trebuiesc stabilite toate detaliile călătoriei.

În această țară, considerată cea mai mică din Asia, turismul de masă nu este acceptat, asta deoarece ar putea avea un impact negativ, lucru de care statul se teme. Totodată, taxa pentru șederea în Bhutan este de 100 de euro pe zi, începând cu luna septembrie, până acum fiind de 250 de euro de persoană pe zi. Prețul biletului de avion din România în Banglash este de aproximativ 500 de euro, iar din Bangladesh în Bhutan este de aproximativ 600 de euro.

De ce este Bhutan-ul denumită Țara fericirii?

Andreia Chiperi a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre singura țară care își întreabă cetățenii dacă se simt fericiți, dar și despre emoțiile trăite de-a lungul călătoriei sale. La sosire, Andreia a avut parte și de o surpriză. Cei de la cazare i-au pus steagul României pe pat.

”Bhutan-ul este numită și Țara Fericirii, pentru că e singura din lume unde statul este preocupat să măsoare nivelul de fericire al cetățenilor.

Izolarea, curiozitatea în privința indicelui de fericire, peisajele...Este o țară situată la poalele munților Himalaya și faptul că e intitulată ”Ultima țară autentică de pe glob”, faptul că se intră destul de greu aici, m-au convins să o pun pe hartă ”, spune românca.

Andreia Chiperi

Andreia Chiperi - vlogger

[Sursa foto: Instagram - HaiHui in doi]

Citește și: EXCLUSIV- Beniamin, românul care vrea să transforme o clădire istorică din Franța în hotel: ”Clădirea a aparținut unei familii evanghelice locale”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Întrebată de ce este numită Bhutan și Țara fericirii, Andreia a povestit că statul măsoară cu ajutorul unui indice cât de mulțumiți sunt cetățenii față de traiul de acolo, în acest fel încercând în permanență să se conformeze cu dorințele lor.

”La un anumit interval de timp, statul își întreabă cetățenii: ”Sunteți fericiți?”. Preocuparea față de fericirea cetățenilor se măsoară prin indicele de fericire brută, definit prin nouă domenii și 124 de variabile. Astfel, o persoană este considerată ca fiind ”fericită”, dacă atinge un prag al mulțumirii în șase dintre cele nouă domenii: standardul de viață, sănătatea, educația, utilizarea timpului, nivelul ecologic, confortul psihologic, vitalitatea comunității și nivelul cultural. Există un departament guvernamental care cu asta se ocupă”,  povestește Andreia Chiperi.

Cum arată o școală din Bhutan?

Cât despre șederea ei pe meleagurile Bhutan-ului, tânăra spune că oamenii de acolo sunt mai relaxați, mai zâmbitori și încearcă să se bucure de tot ceea ce au. De altfel, vizita la o școală dintr-un sat mai izolat a emoționat-o. Aceștia au totul pus la dispoziție de stat, singura lor grijă fiind învățatul.

”Am ajuns întâmplător la o școala primară dintr-un sat izolat, situat între munți și orezării. Am avut surpriza să fiu întâmpinată de peste 200 de copii, aflați în sistem de internat, departe de familii. Există cămine pentru băieți și cămine pentru fete. Camerele sunt destul de rudimentare, însă au toate mesele incluse, bineînțeles, totul este gratuit, suportat de stat și de anumite ONG-uri. Își încep fiecare dimineață cu o rugăciune în curtea școlii, unde există și o statuie a Zeului Învățăturii, apoi înalță steagul Bhutanului. Săptămânal au teste la fiecare materie, sunt vizitați de familii, implicați în activități culturale și ancorați în realitatea în care trăim. Ce m-a uimit e că m-au întrebat de mai multe ori dacă sunt fericită”, a explicat românca.

Andreia Chiperi

Andreia Chiperi, românca care călătorește prin toată lumea

[Sursa foto: Instagram - HaiHui in doi]

Citește și: Celebrul tren Orient Express, reînviat de un arhitect francez. Cât ar putea costa biletul?

Cetățenii din Bhutan nu au voie să fumeze pe stradă

Despre legi, Andreia spune că sunt foarte diferite de cele din România. De exemplu, acolo fumatul a fost interzis, iar dacă cetățenii erau totuși prinși fumând sau deținând un pachet de țigări, ajungeau la închisoare. Acum, această lege nu mai este în vigoare, însă sunt oameni care încă mai sunt închiși din această cauză.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

”Acum, fumatul este permis, dar nu în public. În rest, există multe legi nescrise legate de ținută. De exemplu nu ai voie în pantaloni scurți sau în șlapi. Poligamia este acceptată, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Inclusiv, fostul rege are patru soții, toate surori. Absolut eu aș mai reveni aici! Pentru oameni, peisaje, liniște autenticitate și frumos. E unică în lume din mai multe privințe”, a adăugat Andreia.

Acum, Andreia și Ion Chiperi au pornit într-o altă aventură, de data aceasta în Cuba. Pe listă sunt Peru, și cel mai probabil, Patagonia sau alte zone din America de Sud.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si