De multe ori, agitația de zi cu zi ne face de cele mai multe ori să nu fim atenți la ceea ce mâncăm, sau câte mese reușim să avem. Conștientizarea vine abia după ce apar diverse probleme de sănătate, sau în momentul în care nu mai suntem mulțumiți de aspectul nostru fizic.
Nutriționistul și dieteticianul Diana Palfi explică în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre rolul fibrelor în alimentația noastră dar și care sunt alimentele cele mai bogate în fibre.
Unde se găsesc fibrele
” Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați care provin din plante și sunt compuse din sute de molecule de glucoză, dar nu pot fi digerate de către enzimele digestive pentru a furniza energie, însă acestea reprezintă hrana bacteriilor „bune” de la nivelul intestinului. Fibrele se găsesc în majoritatea legumelor, fructelor, cerealelor integrale, leguminoaselor și nucilor”, a explicat aceasta.
Fibrele se clasifică în două tipuri, solubile și insolubile, fiecare având rolul său pentru organism.
”Fibrele solubile se dizolvă în apă și formează un material asemănător gelului. Acestea pot reduce nivelul colesterolului și a glucozei din sânge, încetinesc digestia și absorbția nutrienților, ceea ce asigură o senzație prelungită de sațietate și o scădere a apetitului”, a mai adăugat nutriționistul.
Aportul de fibre este de 25g pe zi
”Sursele alimentare solubile le regăsim în alimente precum: ovăz, fasole neagră, linte, semințe de chia, orz, mazăre, morcovi, psyllium, citrice și mere. Aportul total de fibre alimentare ar trebui să fie de 25 până la 30 de grame pe zi din alimente, nu suplimente ”, a precizat Diana Palfi.
Și fibrele insolubile sunt importante pentru organism deoarece ajută la un tract digestiv sănătos.
”Fibrele insolubile sunt cele care trec intacte prin sistemul digestiv, accelerează tranzitul intestinal și cresc volumul scaunului, fiind benefice in cazul persoanelor cu constipație.
Ele se găsesc în alimente precum: făina integrală, nuci, fasole, cartofi, struguri, căpșuni și mere”, a explicat nutriționistul.
Beneficiile fibrelor oferă multiple beneficii pentru sănătate.
Beneficiile fibrelor pentru sănătate
”Ele ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal, având efect prebiotic, scad riscul de a avea diabet prin scăderea ratei de absorbție a glucozei. Când glucoza este eliberată lent, răspunsul la insulină poate fi, de asemenea, încetinit.
De asemenea, influențează în mod pozitiv scăderea în greutate, scad riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Beta-glucanul care se găsește în ovăz și orz (6 grame/zi) și psyllium (10 grame/zi) au prezentat beneficii semnificative”, a mai spus aceasta.
”Majoritatea alimentelor bogate în fibre, precum legumele, fructele și cerealele integrale sunt constituite de asemenea și din nutrienți esențiali organismului și antioxidanți care pot contribui la acest efect protector împotriva cancerului”, a explicat Diana Palfi.
Așadar, este esențială includerea unei porții de cereale integrale la fiecare masă, consumarea fructelor întregi, presărarea semințelor în smoothi-uri sau salate.
”Includeți în alimentația dumneavoastră 5 porții pe zi de vegetale și fructe, din care 3 porții să fie vegetale”, a mai spus nutriționistul.