EXCLUSIV: Cât de periculos poate fi postul negru pentru organism?/ Tudor Ciuhodaru: ”Postul poate declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice”
Postul negru, de dinaintea sărbătorilor pascale poate fi foarte periculos pentru organismul uman, dacă nu ținem cont de anumite reguli. Tudor Ciuhodaru a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce trebuie să facem în post.
Postul negru ține de o tradiție creștină care se ține de obicei înaintea sărbătorilor importante din calendar. Astfel, Postul negru înseamnă să nu consumi mâncare sau băuturi o perioadă de timp, în funcție de capacitatea organismului. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iași, a vorbit î n exclusivitate pentru stirikanald.ro despre regulile de care ar trebui să ținem cont atunci când decidem să ținem post negru.
Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ținem cont în post
”Sunt cinci lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgență, mai ales că mâine este Joia neagră și este post crâncen. Tot educația pentru sănătate este până la urmă și asta, până când se va adapta acea lege Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate, inclusiv noțiuni pentru prim ajutor și educație nutrițională în toate școlile din România”, a spus medicul.
”Postul cu strictețe fără a ține cont de condițiile individuale poate favoriza, declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice preexistente. Uzuale sunt stările lipotimice și spasmofiliile apărute după o perioadă de restricții alimentare severe, eventual asociată anumitor stări fiziologice. Există și riscul la alimentația bogată caloric să creeze, dacă vorbim despre postul din această perioadă, în special doamnelor și domnișoarelor probleme după această perioadă”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.
De asemenea, medicul a spus că cei care fac efort fizic mare, fie femeile însărcinate, trebuie să fie foarte atenți la necesitățile lor calorice, în cazul în care vor să țină post.
Proteinele, fructele și legumele importante în post
”Dacă vorbim de perioada de post, putem vorbi de costul crescut unui regim alimentar adaptat acestei perioade, care poate crea multe alte probleme.
Dacă vorbim de regimuri alimentare echilibrate ar trebui oricare regim alimentar să respecte 5 lucruri esențiale. Să includă proteine vegetale adică soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, margarine vegetale, nuci, semințe, precum și vitamine. De asemenea, să fie adaptat caloric la necesitățile organismului și dacă este efort fizic intens sau sarcină, sunt alte necesități calorice ”, a explicat specialistul.
” Să nu depășească necesitățile individuale din exces alimentar, sau alimente bogate în calorii și aici vorbesc de ciocolată, dulceață, nuci fasole și să țină cont de afecțiunea asociată, metabolice, diabet sau neuropsihice
cum ar fi nevrozele sau depresiile și să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile ”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.
Biserica ortodoxă recunoaște postul negru sau ajunarea ca fiind o practică de smerenie. Prima regulă a postului negru este că în ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua. Postul-ajunare, începe la ora 18,00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.