Terapia cu nisip este o metodă psihoterapeutică care este cel mai des folosită pentru copii, datorită instrumentului său și abordării. Psihologul Daniela Marinescu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce presupune această terapie dar și efectele ei.

Terapia sandplay, adresată atât adulților cât și copiilor

”Sandplay este o abordare terapeutică a psihicului și se adresează atât copiilor, cât și adulților și adolescenților.

Fiind o psihoterapie care utilizează ca instrument jocul, iar ca materiale de lucru nisipul, apa și miniaturile, facilitează o rapidă, profundă și delicată conexiune cu acele părți ale psihicului care au nevoie de atenție în sensul dezvoltării sau vindecării”, a explicat psihologul.

Daniela Marinescu - psiholog

Daniela Marinescu - psiholog

[Sursa foto: Daniela Marinescu - Facebook]

Citește și: "Doctorii mi-au spus că e doar stresul de vină". Apoi tânăra de 24 de ani a primit un diagnostic cumplit

Pacientul este invitat să creeze o scenă în lădița cu nisip, folosind nisip de mare, apă și o colecție generoasă de figurine, ceea ce rezultă fiind o radiografie fidelă a dinamicii sufletești, care dă indicații asupra naturii conflictului intern, asupra resurselor de care pacientul dispune pentru rezolvarea conflictului și asupra direcției în care se va derula procesul de recuperare a funcționării sănătoase”, a mai adăugat aceasta.

Terapia Sandplay este cea care îi face pe copii să scape de anumite inhibiții și le pune mintea la contribuție.

Sandplay are efecte profunde asupra psihicului

”Această abordare este foarte potrivită pentru copii, al căror vocabular este mai redus decât al adulților și nu pot mereu numi evenimentele lumii lor interne sau care nu pot verbaliza din diverse alte motive (timiditate, inhibiții educationale), și de asemenea, pentru persoanele care, indiferent de vârstă, au dificultăți de exprimare în cuvinte a unor situații problematice”, a precizat Daniela Marinescu.

Citește și: Singurul exercițiu fizic care te îmbătrânește mai repede, dezvăluit de un medic estetician

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Nu în ultimul rând este de menționat că efectul terapiei prin jocul cu nisip este întemeiat într-un nivel foarte profund al psihicului (corespunzător stadiului de dezvoltare la care limbajul nu este încă format și gândirea este imaginară, această terapie este folosită cu succes în recuperarea pacienților care suferă de afazie”, a mai spus psihologul.

Pacientul este invitat să creeze o scenă în lădița cu nisip de mare, apă și o colecție generoasă de figurine

Pacientul este invitat să creeze o scenă în lădița cu nisip de mare, apă și o colecție generoasă de figurine

[Sursa foto: Daniela Marinescu - Facebook]

Pacientul aflat în fața lădiței cu nisip și înconjurat de colecția de figurine este încurajat să fie deschis și să descopere cum arată părțile lumii sale interioare.

”Creația simbolică va conduce la reformularea spontană a hărților neuronale pe care se întemeiază noi comportamente, atitudini, perspective. Totodată reprezintă o încurajare de a petrece timp cu sine însuși, de a se asculta pe sine prin rezonanțele pe care le trezește în lumea sa internă imaginea pe care a creat-o”, a precizat Daniela Marinescu.

Terapia cu nisip stimulează psihicul și are numeroase beneficii.

Beneficiile terapiei cu nisip

”Indiferent de vârstă, Sandplay are efect asupra funcționării cerebrale și introduce prin fenomenele de rezonanță internă și prin activarea ariilor neuronilor oglindă acele modificări necesare stabilirii sănătății psihosomatice”, a mai adăugat psihologul.

Totodată este și o terapie generatoare de capcane pentru cei care cred că totul este ușor și se reduce la a te juca sau a stimula pacientul să se joace.

Citește și: De ce s-a sinucis Diana, modelul controversat care a vrut să semene cu o fetiță

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”Formarea sandplay terapeuților durează mai mulți ani, iar practica solicită o investiție importantă în termeni de resurse materiale, răbdare, profunzime, continuă formare. Lucrând cu mult material inconștient, este necesară o deosebit de serioasă formare profesională care implică nu doar training, ci și multe ore de supervizare și mai ales un proces de terapie personală”, a mai povestit aceasta.

Efectul terapiei prin jocul cu nisip este întemeiat într-un nivel foarte profund al psihicului

Efectul terapiei prin jocul cu nisip este întemeiat într-un nivel foarte profund al psihicului

[Sursa foto: Daniela Marinescu - Facebook]

Daniela Marinescu a povestit de asemenea, că prin această terapie a tratat cu succes sindroame depresive, dificultăți de separare, de învățare, depășirea celor mai diverse stresuri.

”În România terapia Sandplay este puțin cunoscută în rândul potențialilor beneficiari, pentru că a fost foarte puțin mediatizată. Asociația Română pentru Terapia prin Jocul cu Nisip pe care am înființat-o în 2010 s-a concentrat mai mult pe promovarea terapiei în mediul profesional și pe formarea de specialiști”, a mai explicat psihologul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si