Anul Nou reprezintă o nouă provocare pentru toți oamenii. Cu toții sunt curioși ce provocări vor avea, dar și dacă visele lor se vor împlini. 

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa festivă de Anul Nou?

Etnologul Doina Ișfănoni a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro ce trebuie să punem pe masă pentru a avea noroc în anul 2024, dar și ce tradiții sunt încă respectate în mai multe zone ale țării.

”Masa de Revelion care marchează și un prag important, acela al închiderii unui an și deschiderii unui alt an, este bineînțeles și acest prag înconjurat de o serie de gesturi, semnificații care fac ca pe lângă cărnurile pe care le-am inaugurat la Crăciun, de obicei bazate pe carne de porc, se spune că la Anul Nou trebuie să ne ocupăm de o pasăre. Dar, nu orice găină, și nu orișice animal de curte, ci realmente un curcan, pentru că dacă luăm altă pasăre, atunci aceea scurmă înapoi. Și atunci oamenii sunt foarte sensibili la mersul înainte și este firesc în această perioadă să gândim la lucrurile pozitive, să ne coroborăm și în felul acesta o serie de credințe pe care omul le are și la care evident nu vrea să renunțe ”, a spus Doina Ișfănoni.

Masă Revelion

De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească prăjitura cu răvaș, sau pâine cu sare.

[Sursa foto: Colaj Romania Libera & Pixabay]

Citește și: Bilanțul negru al tragediei de la Ferma Dacilor continuă să crească. La pensiunea din Tohani au fost trimiși criminaliști de la București: „E jale mare ce-i acolo!”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De asemenea, în multe zone din țară, mai ales în Bucovina femeile pregătesc și răciturile, piftia, care bineînțeles este de gâscă, nu de porc.

În felul acesta pe masa de Crăciun sunt 2 sortimente, care nu s-au regăsit pe masa Crăciunului.

”Tot pe masa de Crăciun mai punem peștele, pentru că el este și simbolul lui Hristos, Ihtis-ul cel vechi, iar pe de altă parte oamenii cred că trebuie să fie sprinteni ca peștele prin apă, să depășească dificultățile și toate răspântiile pe care viața i le pune în față. În felul acesta deci, pe lângă dulciuri, și trebuie musai făcute din nou cozonacul, din nou plăcintele, dar atenție se face o plăcintă cu caracter divinatoriu, de aflare a viitorului, și anume plăcinta cu răvașe. În această plăcintă se pun mici bilețele care bineînțeles se raportează în legătură cu familia la anumite trăsături de caracter. Biletele conțin întotdeauna lucruri pozitive, și nu sancțiuni sau amenințări vis a vis de modul cum noi ne integrăm în societate”, a mai precizat etnologul.

Superstiții de Anul Nou

Pe masa de Revelion oamenii aduc din nou o serie de alimente, de sortimente gastronomice, pentru că exista credința conform căreia în Anul Nou o să fie tot belșugul pe care îl reprezintă această masa care închide anul. De Revelion, o bună parte din oameni caută să afle mersul timpului, să afle mersul vieții, motiv pentru care este timpul propice pentru tot felul de calendare și pentru aflarea sortitului.

”Aceste calendare, fie că le facem cu coji de ceapă, fie că le facem cu coji de nucă presupun același ritual, adică sare în găoace în cantități egale. După care pe un fund de lemn se așează în fereastră ca să prevestească până a doua zi de Anul Nou care va fi mersul timpului, în sensul segmentelor ploioase, segmentelor celelalte care sunt mai secetoase.

În noaptea de Revelion dincolo de băuturi, mâncare trebuie să nu lipsească de pe masă sarea și pâinea. Ele reprezintă abundență. La miezul nopții trebuie să avem pâine, sare și un pahar cu vin ca să putem să aducem cele mai importante pentru soarta și existența noastră. Anul Nou  este un foarte important moment în care există numeroase tradiții ce țin de renovarea timpului”, explică Doina Ișfănoni.

Masă Revelion

De Anul Nou colindătorii merg cu Plugușorul, dar și cu diverse măști.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cad bani din cer în 2024 pentru această zodie norocoasă

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

În Moldova există celebrele jocuri cu măști. Acestea sunt extrem de spectaculoase, ingenios realizate, fie că vorbim de masca de capră, de urs, sau pur și simplu măștile care acoperă înfățișarea oamenilor. Cu ajutorul lor se ridiculizează și anumite categorii sociale, cum erau turcii.

”Pe la prânz vin colindătorii vin cu Plugul Mare. În trecut plugul reprezenta efectiv rotirea plugului frumos împodobit, iar aceste atelaje erau trase de cete. Sensul sărbătorii de plugușor este să atragă rodnicia în respectiva familie. Textul Plugușorului are formula fixa. Ursul e o prezența fascinantă și oamenii îl consideră o ființă asemănătoare de Zalmoxix”, a mai spus etnologul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si