Controalele regulate la cabinetele stomatologice sunt foarte importante pentru a ne menține o dantură sănătoasă. Așadar, medicii stomatologi ne recomandă să mergem de cel puțin două ori pe an, chiar dacă nu avem probleme sau dureri dentare. Andreea Aldescu, studentă în anul 6 la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre importanța mersului la dentist și despre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le avem în vedere pentru a avea o dantură cât mai frumoasă.

Importanța controalelor regulate la stomatolog

”Controalele regulate la stomatolog reprezintă un factor foarte important asupra menținerii sănătății orale. Vizita la stomatolog trebuie să fie regulată, de cel puțin două ori pe an deoarece, o viață sănătoasă este în strânsă legătură cu sănătatea cavității bucale. Factorii care împiedică oamenii să meargă la stomatolog sunt multipli, fiind diferiți de la caz la caz. Cel mai important factor îl reprezintă frica de durere în momentul procedurilor dentare, cât și posibilitatea unei dureri viitoare care poate declanșa anxietate, împiedicând oamenii să meargă chiar și în scop preventiv la dentist”, a explicat Andreea Aldescu.

Andreea Aldescu - studentă Medicină Dentară

Andreea Aldescu - studentă Medicină Dentară

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”În prezent, controlul durerii, cât și confortul pacientului sunt puse pe primul loc de către medicii specialiști, aceștia făcând tot posibilul ca pacientul să aibă parte de o experiență cât mai plăcută. Astfel, pacienții capătă încredere în actul stomatologic și vor reveni atât la controalele periodice, cât și la rezolvarea problemelor dentare. Experiențele neplăcute din copilărie la stomatolog se transformă în temeri la vârsta adultă, reușind astfel să-i țină departe pe oameni de un tratament stomatologic corespunzător, neglijându-și astfel sănătatea generală.

Pentru a evita aceste situații este foarte important ca părinții să meargă cu copii încă de la o vârstă fragedă la controale periodice ”, a spus studenta.

Citește și: Descoperă toate instrumentele utilizate în endodonție

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, medicii dentiști trebuie să fie cât mai prietenoși și să găsească diferite modalități prin care să-i poată face pe copii să se simtă în largul lor și să le treacă acea frică de dentist.

”Pentru a le da încredere copiilor, părinții trebuie să-i însoțească în cabinet, iar împreună cu medicul pedodont să creeze o atmosferă cât mai prietenoasă și plăcută pentru cei mici, evitând astfel întipărirea unei temeri generale față de medicul stomatolog. Costurile ridicate ale intervențiilor stomatologice sunt de asemenea văzute ca un impediment când vine vorba de mersul la dentist. Amânarea rezolvării problemelor dentare, determină apariția complicațiilor, cât și creșterea semnificativă a costului tratamentelor”, a precizat specialista.

Cele mai importante aspecte ale unei igiene orale corecte

”Pentru a preveni costurile foarte ridicate și pentru a menține sănătatea cavității orale, sunt necesare controale regulate, igienizare profesională și tratarea problemelor dentare minore. Un rol cheie in menținerea sănătății organismului nostru îl reprezintă igiena orală, astfel îngrijirea danturii trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. Este important de reținut faptul că o igienă orală corectă nu se axează doar asupra dinților, ci și asupra curățării limbii, gingiilor și obrajilor ”, a mai spus Andreea Aldescu.

Printre aspectele pe care trebuie să le avem în vedere cu toții se numără alegerea periuței dentare și efectuarea periajului cât mai regulat.

Este important de reținut faptul că o igienă orală corectă nu se axează doar asupra dinților, ci și asupra curățării limbii, gingiilor și obrajilor

Este important de reținut faptul că o igienă orală corectă nu se axează doar asupra dinților, ci și asupra curățării limbii, gingiilor și obrajilor 

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”Este foarte important ca periajul să se realizeze de două ori pe zi, dimineața după masă și seara înainte de culcare. Un periaj efectuat corect se face cu mișcări verticale, cu periuța înclinată la 45 de grade dinspre gingie spre fața ocluzală a dintelui (partea dintelui cu care mușcăm). Periajul trebuie efectual la fel de atent atât în zona anterioară, cât și în zona posterioară la nivelul molarilor, unde alimentele sunt retenționate mult mai ușor”, a explicat studenta.

”Periuța de dinți trebuie aleasă cu grijă, să nu aibă peri foarte duri pentru a nu provoca leziuni la nivelul gingiei. Pasta de dinți utilizată nu trebuie să fie foarte agresivă sau abrazivă asupra structurii dentare și să aibă o cantitate adecvată de fluor, care ajută la remineralizarea smalțului și prevenirea cariilor. O importanță deosebită trebuie acordată și mijloacelor auxiliare de igienă orală precum ața dentară, care trebuie utilizata după fiecare periaj, utilizarea apei de gura și completarea igienei cu folosirea dușului bucal care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu ajutorul unui jet de apă puternic”, a spus Andreea Aldescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si