Vasile Olac, ajuns astăzi la venerabila vârstă de 87 de ani, este unul dintre cei mai celebri ilustratori români de cărți pentru copii. Mulți dintre noi am crescut cu universurile imaginate de artist în jurul a zeci de povești nemuritoare.  Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, secţia grafică, Vasile Olac a ”tradus” prin desenele sale cărți celebre scrise de Lewis Carroll, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă și mulți alți autori celebri.

În cadrul expoziției permanente a Muzeului Jucăriilor de la Muzeul Național de Istorie a României, a fost inaugurată o nouă expoziție temporară dedicată maestrului Vasile Olac. Puteți admira creațiile nemuritoare și desene originale împrumutate de la artist.

”De câte ori citeam un basm, îmi plăcea să îmi imaginez și personajele”

Vasile Olac a acordat un interviu, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro , despre cariera sa impresionantă.

Ilustrații de Vasile Olac

Ilustrații de Vasile Olac

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]

Cum ați descoperit pasiunea pentru desen și ce reprezentau cărțile în copilăria dumneavoastră?

De când eram mic și știam să citesc, în clasele primare, îmi imaginam universul din jurul cărții. După ce citeam cartea, încercam să mă gândesc la personaje, cu mintea de atunci. Cartea și povestea respectivă o trăiam ca pe ceva care ar fi putut să se întâmple în jurul meu.

M-am născut în 1936, la Moreni, în Prahova. În 1940 a început războiul și atunci tata m-a dus la țară de unde provenea mama mea. Am stat cu bunicii. Era un sat foarte frumos, zonă de dealuri. Când era însorit, senin, se vedeau și munții. Podul casei era plin de cărți. De câte ori citeam un basm, îmi plăcea să îmi imaginez și personajele. Mâzgăleam eu ceva pe o tăbliță.

”Aventurile lui Tom Sawyer”, ilustrată de Vasile Olac

”Aventurile lui Tom Sawyer”, ilustrată de Vasile Olac

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]

”Îmi plăceau basmele lui Petre Ispirescu”

Care era cartea dumneavoastră preferată în copilărie, cea care v-a marcat?

Mi-e greu să spun asta acum, după atâta timp... Îmi plăceau basmele lui Petre Ispirescu, de exemplu. Ar mai fi ”Albă ca Zăpada” care mi-a plăcut foarte mult. Nu mi-am făcut niciodată un clasament.

Citește și: EXCLUSIV: Păpuși în miniatură create după asemănarea oamenilor/ Maria Mandea: ”Am creat sute de personaje, dar și alte jucării”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ați absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, secţia grafică. Cum ați ajuns să ilustrați cărți pentru copii?

Pe vremea aceea, era o regulă. Dacă lucrai la editura X, Editura Ion Creangă de exemplu, nu puteai să alegi o carte și să o ilustrezi și să iei și bani pe ea. Era un fel de decret al centralei editoriale. Puteai să o faci doar în timpul liber, dar nu luai niciun ban pe ea.

Aveam o jumătate de normă la Editura Ion Creangă.

Între timp, colaboram cu alte edituri. La un moment dat, după 5-6 ani, mi-am dat demisia ca să pot să am colaborări.

Vasile Olac, o carieră impresionantă

Vasile Olac, o carieră impresionantă

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]

”În jur de 120 de cărți pentru copii ilustrate”

Ați contorizat vreodată cărțile pentru copii pe care le-ați ilustrat?

De la începutul anilor 80, am făcut ilustrații pentru 110 cărți. Un amic mi-a spus că a mai căutat și a mai găsit și altele. Sunt în jur de 120 de cărți pentru copii ilustrate.

Cărți ilustrate de Vasile Olac

Cărți ilustrate de Vasile Olac

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]

”Alice în Țara Minunilor” este una dintre cele mai cunoscute creații ale dumneavoastră. Cum ați recreat universul lui Lewis Carroll în imagini?

După ce am citit ”Alice în Țara Minunilor”, primul lucru a fost să îmi fixez locul de desfășurare, atmosfera, elemente de peisaj. Era ceva fantastic. Era fantezia autorului respectiv. Apropo de autorul care a scris ”Alice”, Lewis Carroll, era profesor de matematică. A scris aceste două cărți, ”Alice în Țara Minunilor” și ”Alice în Țara Oglinzilor”, și mie mi-au plăcut foarte mult. Întotdeauna mă fixam pe atmosfera cărții, locul, și mă documentam să caut elemente care să sugereze atmosfera. Deși era o fantezie 100%, eu căutam să o localizez. Căutam elemente de construcție.

”Alice în Țara Minunilor”- era ceva fantastic

”Alice în Țara Minunilor” îți permite să fantazezi și să creezi. E bine să îți fixezi o perioadă, un loc și să poți să beneficiezi de elemente documentare pentru a crea universul. Îi dă mai multă substanță.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Afacere inedită cu cărți poștale de la Constanța/ Norina Grigoraș: ”A trimite cărți poștale este un limbaj de iubire”

”Alice în Țara Minunilor”, ilustrată de Vasile Olac

”Alice în Țara Minunilor”, ilustrată de Vasile Olac

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]

Documentarea era un element foarte important pentru creațiile dumneavoastră.

Da. Un alt exemplu ar fi când am avut de făcut ”Motanul Încălțat”. Atunci am făcut realmente o documentare. Am căutat la bibliotecă, după text, cărți și materiale cu ajutorul cărora să construiesc atmosfera. M-am documentat asupra terenurilor, caselor, pomilor, dar și asupra îmbrăcăminții, costumelor.

”Astăzi, calculatorul e la îndemână, sunt programe în care poți și să desenezi”

Trăim în era digitalizării. Tinerii din ziua de azi au la îndemână un întreg univers la un click distanță. Cum resimțiți aceste schimbări?

Cu aceste cuceriri noi ale tehnicii, internetul, calculatorul, îi e mult mai la îndemână copilului de azi decât să ia o carte. Din păcate, trebuie să recunosc că acesta este mersul.

Calculatorul e la îndemână, sunt programe în care poți și să desenezi. Am văzut o expoziție, acum câțiva ani de zile, a unor elevi de la o școală de arte plastice. Era foarte slabă.

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României

[Sursa foto: Asociatia Muzeul Jucariilor din Bucuresti - Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si