EXCLUSIV: Cum a creat o româncă o afacere profitabilă cu răstăuțe?/Anca Vălean: ”Sentimentul de satisfacție îți alungă orice greutate”
Anca Vălean și-a deschis o afacere profitabilă cu răstăuțe Maramureşene, brand pe care își dorește să îl extindă în continuare cu ajutorul fondurilor europene.
Anca Vălean și-a deschis propria afacere, mult visată cu aproximativ 4000 de euro în Baia Mare. Aceasta a povestit cum încă de mică făcea răstăuțe alături de bunica sa, momente care au rămas puternic înrădăcinate în amintirea ei. Anca Vălean a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre afacerea ei, despre prețurile produselor din atelierul său dar și despre planurile pe care le are pentru afacere.
Prepararea răstăuțelor, amintire din copilărie
”De mic copil făceam împreună cu bunica răstăuțe pentru supa de duminică. În fiecare săptămână, bunica întindea o "pătură de răstăuțe", subțire ca foița de ziar, pe care o lăsa la uscat și pe urma o tăia fie pătrățele, fie fidea. Anii au trecut și în viata noastră a apărut o fetiță căreia ne-am dorit să îi oferim o alimentație cât mai naturală.
Având grădină la țară, la bunici, am hotărât să îmbunătățim pastele, cu legume care mai de care mai colorate și mai pline de vitamine. Astfel, din dorința de a asigura o alimentație cât mai naturală și cât mai sănătoasă, a luat viață proiectul "Răstăuțe Maramureșene"”, a explicat antreprenoarea.
”Am început atelierul de paste artizanale cu o investiție proprie de aproximativ 4000 de euro, iar pe măsură ce aveam comenzi, tot profitul l-am reinvestit în dotarea continuă a atelierului, în cursuri de perfecționare în materie de producție de paste dar și în cursuri de educație
antreprenorială”, a mai adăugat Anca Vălean.
Anul 2022 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de lei pentru afacerea cu răstăuțe, denumire de care foarte mulți nu știu.
Antreprenoarea își dorește extinderea afacerii
”Prețul pentru o pungă de 250 gr de paste artizanale începe de la 18 lei și poate ajunge până la 37 de lei, în funcție de ingredientul care dă aroma pastelor. Cel mai scump ingredient folosit este trufa neagră culeasă din pădurile Maramureșene, dar și șofranul cultivat la noi în țară în județul Satu Mare.
Sentimentul de satisfacție ce ți-l oferă clienții când îți lasă feedback îți alungă orice greutate și te împinge să mergi înainte. E greu. Mai ales datorită faptului că noi folosim ingrediente premium care crește prețul final al produsului, dar avem încredere în produsul nostru și mergem mai departe”, a povestit antreprenoarea.
Cât despre anul 2023, Anca Vălean a spus că își dorește accesarea fondurilor europene pentru extinderea atelierului său și pentru deschiderea unui atelier de paste fără gluten.
”Pentru anul 2023 avem planuri de extindere a atelierului cu încă un atelier unde să preparam paste 100% fără gluten pentru acele persoane cu intoleranță sau alergie la gluten. Tot pentru 2023 dorim să accesam fonduri europene pentru extinderea actualului atelier, retehnologizare și dezvoltare. Avem în plan participarea la evenimente de vânzare și promovare a pastelor atât la nivel național cât și internațional”, a spus Anca Vălean.