EXCLUSIV: Cum pot știrile legate de cutremur să afecteze persoanele anxioase?/Psiholog: ”Ei ajung să realizeze lucruri care nu au legătură cu respectarea binelui lor sau al celorlalți”
Ultimele știri legate de cutremure sunt o cauză a declanșării fricii persoanelor anxioase. Ce trebuie să facem să ne detașăm de frică?
În ultimul timp, în România activitatea seismică a început să fie din ce în ce mai activă. De exemplu, pe data de 6 februarie au avut loc două cutremure în zona Vrancea, Buzău, conform Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Totodată, și în județul Gorj au avut loc numeroase cutremure și sute de replici. Acolo, mai multe clădiri au fost afectate iar lumea a început să se panicheze mai mult pe zi ce trece.
Psihologul Radu Leca a explicat î n exclusivitate pentru stirilekanald.ro care sunt caracteristicile unei persoane anxioase sau și activitățile care îi pot ajuta să se detașeze de fricile interioare.
Nu trebuie să privim știrile ca pe un lucru negativ
”Știrile privitoare la cutremur nu au alt rost în viața noastră decât să prevină tipurile de reacții pe care noi le-am putea avea dacă nu am ști că ele există și că activitatea lor s-a intensificat în ultima perioadă”, a explicat psihologul.
” Nu trebuie să privim știrile legate de cutremure cu condescendență sau cu ură sau cu furie, datorită faptului că avem de-a face cu o informare la nivel național. Ultimele evenimente petrecute pe partea de seismologie la noi în țară au demonstrat faptul că autoritățile din România sunt pregătite excepțional pentru orice fel de intervenție”, a mai adăugat Radu Leca.
Panica lasă urme ad â nci î n mintea persoanelor anxioase
Reacțiile persoanelor anxioase sunt diverse, deoarece în momentele de panică nu mai stau să se gândească la consecințe sau la ce este mai bine pentru ele și pentru cei din jurul lor.
”Din punct de vedere psiho-emoțional subiecții care intră sub cupola anxietății și a tulburării de panică au reacții din ce în ce mai importante, diverse și care lasă urme at â t î n minte lor c â t și î n tot ceea ce î
nseamnă mintea și imaginea familiei. Sperietura lor este foarte mare, reacțiile lor sunt extreme și ajung să realizeze lucruri care nu au legătură cu respectarea binelui superior al lor și/sau al copiilor de care au grijă, și/sau al cuplului sau familiei din care fac parte”, a precizat acesta.
”Modalitatea extremă în care este privită ideea de scăpare de sub tipurile de rezultate posibile ale unui cutremur mare duce anxiosul și panicosul într-o zonă lipsită de confort, care nu conține gânduri clase și/sau strategice. Avem de-a face cu tentative eșuate și prost gândite de a escalada parapeți, geamuri, geamuri care comunică cu exteriorul, de a fugi pe trepte ținând cont de faptul că nici măcar nu aud, nu î nțeleg sau nu văd faptul că treptele sunt singurele care se prăbușesc, cu siguranță la un cutremur de mare intensitate, viața lor fiind în
acest fel curmată, pe loc”, a mai explicat Radu Leca.
Fitness-ul și î notul, modalități de relaxare a persoanelor anxioase
Pentru a scăpa de gândurile care nu le fac decât rău, persoanele care suferă de tulburare de anxietate trebuie să se integreze în activități cât mai relaxante, care să le aducă liniștea.
” Activitățile care trebuie să fie realizate de persoanele care suferă de tulburare de anxietate și/sau panică au legătură cu următoarele structuri psiho-emoționale: liniștirea, calmarea, relaxarea, î ncercarea de conectare cu sinele. La început, acestea fiind exprimate, cu căldură și cu detașare de un psiholog pot provoca un zâmbet pe chipul anxiosului și/sau a panicosului”, a adăugat acesta.
”În mod real, aceștia au mare nevoie să înțeleagă că exercițiile care fac conexiunea cu meditația, alergarea, fitness-ul indoor, înotul îi pot ajuta să găsească liniștea necesară, și evident în acest caz gândurile corecte în caz de cutremur”, a mai spus psihologul.