Peste 58% din români vor să îşi schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesionala în următorii 5 ani. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Carieră. Totodată, conform aceluiași studiu, peste 38% dintre respondenţi consideră că anul 2023 va fi unul al provocărilor, în timp ce peste 23% susţin că va fi deopotrivă şi unul al schimbărilor.
Psihologul Adriana Petrescu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce presupune schimbarea în carieră, dar și cum ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare pe plan profesional.
Planul de carieră, plasa de siguranță în cazul schimbărilor în carieră
”Unul dintre aspectele vieții care are nevoie de educație este cariera. Omul trebuie educat că în viața lui profesională mereu intervin schimbări.
Viața nu stă pe loc, așa cum nici deprinderile noastre profesionale nu rămân la fel”, a spus psihologul.
Totodată, planul de carieră este întotdeauna de folos, pentru a ne putea face planuri pe termen scurt, cât și pe termen lung.
”Este de dorit ca oamenii să se întrebe periodic ce anume pot aduce benefic în cariera lor, ce pot învăța în plus. De asemenea, este important ca, indiferent de ce loc de muncă ai, să îți faci un plan de carieră. Astfel, schimbările sunt în mare măsură în mâinile tale și nu te iau pe nepregătite”, a mai explicat Adriana Petrescu.
Organismul reacționează întotdeauna la schimbări
”În cele mai multe cazuri, schimbările sunt privite ca ieșiri din confort și organismul reacționează la acest stimul prin stres”, a mai adăugat aceasta.
Așadar, și stresul poate fi diferit în funcție de alegerile pe care le facem.
”Dacă este o schimbare bună de carieră, vorbim de stres pozitiv care se manifestă prin curiozitate, nerăbdare, energie. Dacă nu, stresul este toxic și oamenii resimt frică, judecată, lipsă de valoare”, a precizat Adriana Petrescu.
”Vorbiți cu membrii familiei despre ce simțiți, nu cereți sfaturi pentru că nimeni nu este în papucii voștri, rezumați-vă la a vorbi despre emoții. Dacă nu găsiți înțelegerea necesară, scrieți ce simțiți pe o foaie de hârtie”, a explicat psihologul.
Când știm că avem nevoie de o schimbare în carieră?
Momentul în care ar trebui să ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare în carieră, este momentul în care nu faci cu drag sarcinile pe care le ai de făcut, și totodată, momentul în care nevoile
tale nu mai sunt satisfăcute.
”Momentul în care nu te mai trezești cu drag și entuziasm din pat, momentul în care este o adevărată provocare să mergi la locul de muncă sau ceea ce faci îți acoperă doar nevoile financiare, este un moment care îți indică să faci ceva”, a precizat psihologul.
”Schimbările sunt bune deși de cele mai multe ori sunt privite cu teamă. Și cum natura nu se teme de schimbare, așa și omul este bine să înțeleagă că face parte din natură”, a mai spus Adriana Petrescu.