Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Elena Olaru, nutriționist: ”Strugurii sunt un cadou minunat al naturii, aducând cu ei o explozie de arome și o pleiadă de beneficii pentru sănătate”

Strugurele este fructul- vedetă al toamnei. Vă prezentăm azi pe larg beneficiile aduse de struguri, inclusiv mustul de struguri, dar și cine ar trebui să fie precaut atunci când consumă struguri în cantități mari.

Razvan Boboc,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Strugurii sunt nu numai o plăcere pentru papilele gustative, ci și un adevărat izvor de nutrienți esențiali. Apreciați în întreaga lume, nu doar pentru gustul lor dulce și savuros, ci și pentru beneficiile lor pentru sănătate, aceste bijuterii naturale vin într-o varietate de culori și arome, cum ar fi albi, roșii, negri și chiar roz, fiecare aducând cu sine un set unic de caracteristici și proprietăți nutriționale ”, spune nutriționistul Elena Olaru.

Beneficiile strugurilor și compoziția nutrițională

Strugurii aduc o mulțime de beneficii pentru organism. Nutriționistul Elena Olaru prezintă mai jos multitudinea de avantaje pe care o are consumul de struguri:

1. Antioxidanți puternici. Strugurii sunt bogați în antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, quercetina și antocianinele, care protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Acești compuși pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă/cardiovasculare.

Strugurii aduc o mulțime de beneficii pentru organism

[Sursa foto: Pexels.com]

2. Sănătatea inimii. Consumul regulat de struguri poate contribui la menținerea sănătății inimii prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Resveratrolul din struguri poate, de asemenea, îmbunătăți funcția endotelială a vaselor de sânge, promovând astfel circulația sanguină sănătoasă.

Citește și: EXCLUSIV- Cinci super-alimente pentru toamna aceasta. Elena Olaru, nutriționist: ”Cele mai gustoase și bogate în nutrienți mere le găsim toamna. Dovleacul- comoara sezonului, strugurii- fructele vedetă”

Strugurii sunt o sursă excelentă de vitamina C

3. Sistem imunitar puternic. Strugurii sunt o sursă excelentă de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru sănătatea pielii și a țesuturilor conjunctive.

4. Menținerea greutății corporale. Sunt o gustare sănătoasă și sățioasă, fără a adăuga multe calorii. Fibrele din struguri pot contribui la menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul greutății, iar resveratrolul poate îmbunătăți controlul glicemiei și reduce rezistența la insulină, ambele lucruri fiind benefice pentru persoanele cu diabet. Atenție, vorbim de un consum moderat!

Strugurii- antioxidanți puternici

[Sursa foto: Pexels.com]

Antioxidanții din struguri pot contribui la menținerea pielii sănătoase

5. Digestie sănătoasă. Strugurii sunt o bună sursă de fibre dietetice, care pot promova o digestie sănătoasă și pot preveni problemele digestive, cum ar fi constipația.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

6. Sănătatea oaselor. Strugurii conțin vitamina K și minerale esențiale pentru sănătatea oaselor, cum ar fi potasiul și manganul. Vitamina K ajută la absorbția calciului și la fixarea acestuia în oase.

7. Sănătatea pielii. Antioxidanții din struguri pot contribui la menținerea pielii sănătoase, strălucitoare si la încetinirea procesului de îmbătrânire prematură a pielii. De asemenea, strugurii conțin acid linoleic, care poate ajuta la menținerea hidratării pielii.

Mustul de struguri este un produs adorat toamna

[Sursa foto: Pexels.com]

Mustul- o sursă excelentă de energie naturală

Mustul de struguri este un produs adorat toamna. Acesta este obținut prin presarea strugurilor și poate fi consumat ca atare sau folosit în preparate culinare.

”Mustul de struguri oferă aceleași beneficii nutriționale ca și fructele întregi și este o sursă excelentă de energie naturală. Cu toate acestea, trebuie menționat că mustul este bogat în zaharuri naturale, ceea ce poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet zaharat sau cu probleme de control al glicemiei ar trebui să consume cu moderație sau să consulte un specialist în nutriție pentru a lua decizii adecvate în ceea ce privește consumul acestuia”, spune nutriționistul.

Citește și: EXCLUSIV- Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei. Greșeala pe care multe gospodine o fac, an de an, când o prepară. Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare- o provocare”

Strugurii sunt o gustare sănătoasă și sățioasă

[Sursa foto: Pexels.com]

Consumul de struguri. Cine ar trebuie să fie precaut?

Deși strugurii sunt sănătoși și oferă numeroase beneficii, nutriționistul Elena Olaru atrage atenția că există câteva grupuri de persoane care ar trebui să fie precaute sau să limiteze consumul:

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

1. Persoanele cu diabet zaharat. Din cauza conținutului ridicat de zaharuri, strugurii pot afecta nivelul de zahăr din sânge. Este important ca persoanele cu diabet să controleze cu atenție porțiile și să monitorizeze glicemia după consum.

2. Persoanele cu intoleranță la fructoză. Strugurii conțin fructoză, iar persoanele cu intoleranță la fructoză pot experimenta simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonarea sau diareea.

Strugurii pot interacționa cu anumite medicamente

3. Interacțiuni medicamentoase. Pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tensiunea arterială sau pentru probleme cardiace și pot afecta eficacitatea acestora.

4. Probleme renale. Persoanele cu probleme renale sau care trebuie să urmeze o dietă cu conținut redus de potasiu ar trebui să limiteze consumul de struguri, deoarece aceștia conțin cantități semnificative de potasiu.

5. Copiii mici. Strugurii pot prezenta un risc de sufocare pentru copiii mici, deoarece aceștia pot înghiți boabe întregi fără să le mestece bine. Este recomandabil să tăiați strugurii în bucăți mici pentru copiii sub 4 ani.

Strugurii sunt o sursă excelentă de vitamina C

[Sursa foto: Pexels.com]

”Savurați cu plăcere aceste bijuterii ale toamnei și culegeți beneficiile lor minunate pentru sănătate!”

”În concluzie, strugurii sunt un cadou minunat al naturii, aducând cu ei o explozie de arome și o pleiadă de beneficii pentru sănătate. Aceste fructe delicioase pot face parte cu încredere dintr-o dietă echilibrată și pot contribui semnificativ la menținerea stării de bine a organismului nostru. Cu toate acestea, ca și în cazul oricăror alimente, moderația este cheia, iar cei cu anumite condiții medicale ar trebui să consulte un specialist în nutriție înainte de a face schimbări semnificative în dieta lor. Așadar, savurați cu plăcere aceste bijuterii ale toamnei și culegeți beneficiile lor minunate pentru sănătate!”, mai spune nutriționistul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI