In articol:
- Cum a pornit această pasiune?
- Arta de crea păpuși necesită timp, abilități multiple și multă răbdare
Din mâinile Elenei Orbocea, originară din județul Dobrogea iese o adevărată artă. Profesoara de pictură creează păpuși cu ajutorul cărora vrea să evidențieze diversitatea etnică din orașul său natal.
Cum a pornit această pasiune?
Elena Orbocea a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre pasiunea sa, despre timpul necesar pentru realizarea unei astfel de păpuși, dar și despre expozițiile unde acestea au fost expuse. Această muncă deși pare ușoară, în realitate necesită mult timp și răbdare.
”Cu toții reflectăm la acesta, în căutarea sinelui: cine suntem? Care este menirea noastră? Sunt un om pasionat de frumos.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
”Probabil că în mine a existat demult sămânța, care abia acum a germinat. Se spune că mediul în care ne aflăm își pune amprenta pe noi, vrând-nevrând. Bănuiesc că această nouă ”descoperire” a fost generată și de locul în care lucram, mai ales că, la câteva proiecte, am avut privilegiul să ”cochetez” puțin și cu scenografia. Prima păpușă pe care am avut-o, una de cârpă, cu păr de ață și corpul dintr-un con de carton, a fost făcută de mama mea. Avea ochii desenați cu creionul chimic și gura brodată cu ață roșie ca focul. Poate că exact aceasta a fost scânteia. Am început mai mult în joacă și, experimentând, de la păpușă la păpușă, diferite abordări și tehnici, am ajuns să iau lucrurile în serios”, a mai povestit profesoara.
Arta de crea păpuși necesită timp, abilități multiple și multă răbdare
În medie, realizarea unei singure păpuși poate dura chiar și trei luni de zile, în funcție de costumul purtat de aceasta, dar și de înfățișarea ei per ansamblu.
”Sunt salariat la 8 ore, să nu uităm asta, dar făcând totuși o medie, pentru realizarea unei păpuși sunt necesare aproximativ 1,2,3 luni, în funcție de complexitatea costumului. Dacă este o compoziție cu piese de mobilier, instrumente muzicale, pălării, timpul poate crește. Ai nevoie de cunoștințe dintr-o paletă generoasă de domenii. Trebuie să știi anatomie, puțină cizmărie, să știi să faci peruci, să brodezi, să croiești costumele, să mânuiești cleștele, sârma, să modelezi, să sculptezi, să șlefuiești, să faci machiajul, să creezi design-ul costumelor, atitudini și mai ales să ai răbdare. Păpușile mele sunt unicat, nu lucrez cu matrițe, deci de fiecare dată este ceva nou, o nouă experiență cu dificultățile și rezultatele specifice”, explică Elena Orbocea.
”Păpușile Dobrogei” au fost expuse la numeroase expoziții, atât în țară, cât și peste hotare, acolo unde au fost văzute prima oară de cetățeni spanioli. Tot acolo a avut și ateliere unde i-a învățat pe copii și adulți cum să creeze astfel de figurine. Fiecare păpușă este însoțită de o etichetă cu un mic istoric despre etnia pe care o reprezenta și cum a apărut ea în spațiul dobrogean.
”Păpușile mele au fost la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” București, la Muzeul Civilizației Urbane Brașov, la Muzeul de Artă Populară Constanța și la Prefectura Constanța, la Castelul Karolyi, Carei- Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău- Galeria de Artă ”Ioan Sima”, la Rom Expo, la Castelul Bran, la Tulcea de mai multe ori, iar acum sunt expuse la Casa Argintarului- Complexul Muzeal Bistrița. Proiectul număra 14 păpuși, ce reprezentau câte o etnie din spațiul meu natal și a fost văzut pentru prima dată de către publicul spaniol din Madrid”, spune profesoara.
În România, această formă de artă încă nu este atât de bine cunoscută, de aceea prețul este subevaluat. Însă înainte de orice câștig, Elena Orbocea spune că are bucuria aceea față de publicul care îi apreciază atât de mult munca.